Politikolog Aleksandar Pavić rekao je za Srnu da je Haški tribunal ostavio možda čak i goru međunacionalnu i međuetničku atmosferu, nego što je zatekao, te je korumpirao međunarodno pravo i bukvalno legitimisao njegovo pretvaranje u instrument političke moći unipolarnog svijeta.

“Sud je degradirao uopšte samu ideju da može da postoji međunarodno pravo i pravda”, rekao je Pavić povodom zvaničnog zatvaranja Haškog tribunala.

On je ocijenio da je ovaj sud kao glavni instrument koristio pokušaj da se zacementira lažna slika o tome kako je uopšte započeo građanski rat u Јugoslaviji i na osnovu te lažne slike da se isključivo prebaci krivica na srpski narod za započinjanje tog rata.

“Pokušavano je da se taj sud koristi kao batina da bi se Srbija i Srbi suzbijali na isti način kao što su se suzbijali u Titovoj Јugoslaviji”, rekao je Pavić.

On je istakao da Tribunal suštinski ništa dobro nije ostavio, osim što je na jednom mjestu skupljeno strašno mnogo dokumenata koje će budući istoričari moći da koriste, ali pod uslovom da im bude dozvoljeno i da budu imali nesmetani pristup.

“Ali, iskustvo sa Haškim tribunalom govori da i tu neće biti nesmetan pristup i da će najnezgodniji dokumenti po tvorce Haškog tribunala i po korisnike njegove lažne istorije volšebno nestati i da će oni biti amnestirani”, smatra Pavić.

On je siguran da će istorija moći da ispravi ono što je Hag napravio, kada se bude u potpunosti dekonstruisao taj poredak, te da će tada doći do revizije istorije i presuda.

“Da li će to biti putem nekih novih sudova ili će to jednostavno kroz istorijske studije i analize biti urađeno… Ali, sigurno će biti revizije haške verzije ratova iz 90-ih godina, zato što je tu mnogo laži proturano, mnogo toga nije urađeno, nije procesuirano, tako da je takva laž tih razmera čak i na srednji rok neodrživa”, rekao je Pavić.

Haški tribunal danas će zvanično biti zatvoren na svečanosti u Hagu, a osnovan je rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 25. maja 1993. godine.

Na zatvaranje su pozvane sve bivše sudije i tužioci Tribunala, predstavnici drugih međunarodnih sudova i organizacija, diplomatski izaslanici država, kao i članovi udruženja žrtava ratova u bivšoj Јugoslaviji.

Izvor: SRNA/RTRS