Asocijacija “Stvaraoci Republike Srpske” apelovala je danas na Sud BiH da odbaci optužnicu protiv nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Tomislava Kovača /58/ zbog zločina u Srebrenici, navodeći da je Kovač u vrijeme dešavanja u Srebrenici bio daleko od Srebrenice i svih tih tragičnih događaja.

“Temeljiti optužnicu za nekoga samo zato što bi se po hijerhiji moglo dovesti u vezi sa nekim licem, bilo bi inkompatibilno s pravilima koja su do sada važila na istom ovom sudu. Najbolji primjer je `slučaj Džaferović`”, navedeno je u saopštenju iz ove Asocijacije.

Iz Asocijacije navode da je optužnica protiv Kovača suprotna Zakonu o amnestiji koji je 1997. godine donijelo tadašnje Predsjedništvo BiH, a kojim su amnestirani svi građani BiH koji su bilo na koji način učestvovali u oružanom sukobu, osim onih koji su okrvavili ruke.

“U slučaju Srebrenice do sada su iz MUP-a Republike Srpske optuženi i većina osuđeni svi komandno nadređeni u MUP-ovoj hijerarhiji, iako nisu neposredno učestvovali u vršenju zločina, samo zato što su se u to vreme zadesili u neposrednoj blizini Srebrenice”, navedeno je u saopštenju.

Iz Asocijacije upućuju apel javnosti BiH da prestane podržavati optužnice koje se selektivno podižu, a suprotne su generalnoj amnestiji, jer ne bi smjelo da bude optuženo nijedno lice koje nije bilo neposredni izvršilac zločina.

“Amnestija je čin milosrđa za sve preživjele učesnike rata koje je rat svrstao u jednu od tri strane, ako lično nisu izvršili neki zločin. Posebno bi bilo pogrešno i opasno ako bi se moglo razumjeti da amnestija važi za učesnike rata iz jednog, a ne sva tri naroda”, saopšteno je iz Asocijacije.

U saopštenju je navedeno da je Kovač časno branio svoj narod i ne može se dovesti u vezu sa bilo kojim zločinom koji se desio u toku proteklog rata, posebno kad su u pitanju zločini u Srebrenici.

U Asocijaciji “Stvaraoci Republike Srpske” smatraju da bi bilo opasno po trajno pomirenje u BiH ako bi se nastavila praksa da svaki narod brani optužene iz svojih redova, a druge proglašava za ratne zločince bez argumenata i suđenja.

“Svi pravoljubivi građani BiH bi trebali dići svoj glas protiv onih koji nam ne daju da se odmaknemo od svoje krvave prošlosti i okrenemo budućnosti.

Iskreno vjerujemo da će naš apel Sud uzeti u obzir, a ako se to ne desi, teško se nadati da ćemo u bilo čemu se odmaći od posljednjeg mjesta u Evropi”, navedeno je u saopštenju.

Asocijacija “Stvaraoci Republike Srpske” smatra da ne bi trebao biti nikome cilj da “negdje daleko od zemlje gdje smo rođeni živimo pomireni, a ovdje gdje smo još skupa živimo kao da rat nije prestao”.

Tužilaštvo BiH podiglo je juče optužnicu protiv nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Tomislava Kovača /58/ zbog zločina u Srebrenici.

Izvor: SRNA/RTRS