Nakon najave DNS da će na izborima istaći svog lidera za predsednika Srpske, došlo do sukoba. Vodeća stranka RS na sve načine pokušava da se reši svog partnera i nađe mu zamenu

KAOLICIJA SNSD-DNS žestoko je uzdrmana. Poslednja dešava i izjava potpredsednika DNS Nedeljka Čubrilovića da ova stranka razmišlja da ima svog kandidata za predsednika Republike Srpske na opštim izborima 2018. godine, kao i da očekuje podršku SNSD po ovom pitanju, dodatno su zategli već prenapregnut odnos.

Kako, za “Novosti”, priča izvor iz DNS, u ovoj stranci su svesni da SNSD radi na terenu na njihovom razbijanju i da na sve načine pokušavaju da ih izbace iz koalicije i da im pronađu zamenu na političkoj sceni. Prema rečima izvora iz DNS, većina funkcionera ove stranke je na udaru iz SNSD i radi se na njihovom diskreditovanju i sklanjanju sa funkcija.

Izvor iz DNS kaže da su nakon svih pritisaka iz SNSD sada još odlučniji da kandidat za predsednika RS bude predsednik ove stranke.

– DNS namerava da za predsednika RS kandiduje Marka Pavića. Lider DNS je iskusan političar i zaslužio je da dobije kandidaturu za predsednika RS ispred koalicije SNSD-DNS-SP. DNS već godinama podržava SNSD – ove kandidate za najvažnije funkcije kako u RS tako i na nivou BiH, ali sada je vreme da SNSD podrži kandidata DNS i da pokaže da li želi koaliciju sa DNS – kaže izvor “Novosti”.

Dalje dodaje da SNSD još preko pokušaja prodaje RŽR “Ljubija” pa do poslednjih dešavanja na sednici Vlade gde su prekrižili RŽR “Ljubiju” sa spiska strateških preduzeća, SNSD jasno pokazuje da ne želi da prihvati predlog DNS i da radi protiv koalicionog partnera.

– Ukoliko SNSD nastavi sa ovakvim radom, u DNS se sve jače čuje da će se i koalicija bližiti kraju. DNS je jaka stranka i odlično organizovana, a na predstojećim izborima će pokazati snagu – kaže za “Novosti” izvor iz DNS i dodaje da je sada na SNSD da odluči da li želi koaliciju sa DNS ili ne želi, ali to treba javno da kažu!

Staša Košarac, član Predsedništva SNSD, kaže za “Novosti” da ne treba podizati tenzije oko kandidata na predstojećim izborima.

– Svaka stranka u vladajućoj koaliciji i DNS imaju kapacitet da imaju svoje kandidate za predsednika RS. Ali ta tema još nije otvorena unutar koalicije i tek će se razgovarati oko kandidata – kaže Košarac.

Nakon najave iz DNS da će na izborima imati svoga kandidata za predsednika RS, reagovao je i predsednik SNSD Milorad Dodik.

– SNSD će imati svoje kandidate i za člana Predsedništva BiH i za predsednika RS – rekao je Milorad Dodik, predsednik SNSD i RS.

DODIK: PREVIŠE RANO

UPITAN kako komentariše najave DNS da će ta stranka imati svog kandidata, Milorad Dodik je rekao da je previše rano jer o tome nije bilo govora u koaliciji.

Novosti.rs