Crnogorac Davorin Baltić (41), ubijen je u kasnim noćnim satima 1. januara u “sačekuši”  u Beogradu.  Kako se sumnja, on je navodno bio povezan sa kavačkim klanom.

Direktor policije Srbije, Vlаdimir Rebić je juče potvrdio da se radi o još jednom obračunu  kriminalnih grupa. On je izjavio da je muškarac koji je ubijen na Vračaru od ranije poznаt crnogorskoj i srpskoj policiji.

Detalji surove likvidacije: Rafal od 60 metaka

Kako saznaju “Novosti”, dok je svojim “golfom 7” ulazio u garažu Baltić, dvojica napadača su na njega, iz automatske puške i pištolja, ispalila oko 60 metaka, a na mjestu suvozača bila je kuma njegove supruge, policajka M. N.

Ona je u vrijeme napada bila na dužnosti, a kako navode “Novosti” Baltićev pištolj posle likvidacije navodno je bacila  u kontejner.

Dalje se navodi da je Baltić kobne noći dovezao M.N. do zgrade u Internacionalnih brigada 50, gdje je živio kao podstanar, kako bi čestitala Novu godinu njegovoj porodici.

Kada je krenuo da se uparkira, na prilasku garaži, iz mraka su izletjela dvojica napadača i osula paljbu. Baltić je tada pogođen sa više hitaca  i preminuo je na licu mjesta, dok je kuma ostala nepovrijeđena.

Napadači su zatim pobjegli automobilom. Nekoliko sati kasnije, najverovatnije njihovo vozilo marke “tojota”, bez registarskih oznaka, pronađeno je zapaljeno, u Ulici braće Srnić, kod broja 53.

U njemu je policija na zadnjem sjedištu našla automatsku pušku, a na mjestu suvozača pištolj. Postoje sumnje da je riječ o oružju iz kojeg je likvidran Crnogorac, koji je organima reda od ranije poznat zbog trgovine narkoticima i umješanosti u ubistvo.

Ono što ovoj priči daje dodatnu intrigu je uloga policajke M. N. koja je posle ispitivanja, kako saznajemo, puštena kući, iako je učestvovala u uklanjanju materijalnih dokaza.

Baltić je, prema kazivanju jednog stanovnika iz Internacionalnih brigada, u novoizgrađenoj zgradi na Vračaru, koja je pokrivena sa desetak kamera, stanovao sa porodicom.

Poznat policiji Crne Gore i Srbije

Baltić je od ranije poznat i policiji Crne Gore i Srbije. Navodno je povezivan sa kavačkim klanom, neki su ga smatrali i “drugim” čovjekom te organizacije.

U službama bezbjednosti evidentiran je kao  “bezbjednosno interesantna osoba”.

Na snimku “Kavački klan”, koji je objavljen prije nepunih mjesec dana nalaze se i informacije koje su vezane za Baltića. On je tu predstavljen kao pripadnik ove organizacije.

Baltić je navodno bio jedan od  bliskih saradnika Radoja Zvicera, vođa kavačkog klana. On je povezivan sa likvidacijom bivšeg poslanika Liberalne partije Saše Markovića koji je ubijen 2015.

Navodno tada je Marković ubijen greškom, a meta je bio njegov kum Goran Đuričković.

Povezivan je i sa  Greogorijem Ferarisom koji je prošle godine osuđen u podgoričkom Višem sudu zbog navodne povezanosti sa planiranjem ubistva biznismena  Đuričkovića. Tada su Feraris i Aleksandar Marković, za navedeno krivično djelo osuđeni na ukupno 11 godina zatvora.

Baltić je, kako se sumnja, poznavao i pokojnog Kotoranina Gorana Lenca koji je ubijen dok je trenirao na stadionu u Kotoru. Baltić je, kao i mnogi  “kavčani”, odao počast stradalom Lencu čituljom u novinama.

Lenac nije imao kriminalni dosije, ali je kako se sumnja, poznavao ljude iz “kavačkog” klana. Njegovo ime spominjalo se i tokom suđenja članovima ovog klana u Višem sudu u Podgorici.

Tada je jedan od optuženih, Ilija Dedović, koji je jedini priznao krivicu za djelo za koje se tereti kazao da je u kriptovanom telefonu koji je dobio od “gazde” bilo samo par imena sa kojima je mogao da komunicira. Među njima je, kako je naveo, bio i Lenac, memorisan kao “fudbaler”.

CDM