U mafijaškim likvidacijama koje od početka godine često potresaju prestonicu Srbije ubijeno je pet Crnogoraca. Sva petorica iza sebe su imala debele kriminalne dosijee i u Beogradu su najčešće tražili skrovište, međutim to im nije pošlo za rukom.

Rat dva ozloglašena crnogorska klana, škaljarskog i kavačkog, ali i brojni drugi obračuni zbog šverca i dilovanja narkotika, već godinama odnose brojne žrtve i u Crnoj Gori i u Srbiji.

Ono što je svim ovim likvidacijama zajedničko je to da u većini slučajeva nalogodavci i izvršioci ubistava ostaju nepoznati.

Poslednje ubistvo državljanina Crne Gore u Beogradu dogodilo se u četvrtak kada je ispred svog stana u kom je živeo sa porodicom likvidiran Nikšićanin Savo Stevović (45).

1. januar prvo ubistvo

Prvog dana ove godine u Beogradu je likvidiran Kotoranin Davorin Baltić (41). U njega je kobne noći ispaljeno više od 60 metaka! Baltić nije imao šanse protiv svog egzekutora.

Davorin BaltićFOTO: PRIVATNA ARHIVA
Davorin Baltić

Ubistvo se dogodilo u Ulici Internacionalnih brigada na Vračaru, dok je Baltić sa kumom svoje supruge, inače policajkom PS Vračar Marijom Nikolić, dolazio u svoj dom. Kada su “golfom 7”, koji je vozio Baltić, ulazili u garažu, dvojica napadača su otvorila vatru na njega.

Egzekutori su iz automatske puške i pištolja na njega ispalili 60 metaka i on je povredama podlegao na licu mesta. Policajka je u kiši metaka, ludom srećom, ostala nepovređena.

Mesto ubistva Davorina BaltićaFOTO: MILOŠ PETROVIĆ / RAS SRBIJA
Mesto ubistva Davorina Baltića

Napadači su pobegli automobilom. Nekoliko sati kasnije, njihova “tojota”, bez registarskih oznaka, nađena je zapaljena u Ulici braće Srnić, kod broja 53. U njoj je policija na zadnjem sedištu našla automatsku pušku, a na mestu suvozača pištolj. Baltić je odranije poznat i policiji Crne Gore i Srbije.

Baltić je dovođen u vezu sa kavačkim klanom, a prvi rezultati istrage pokazali su da je posridi nastavak obračuna crnogorskih kriminalnih klanova.

Na snimku koji je krajem prošle godine objavljen na Jutjubu o svim vođama i pripadnicima Kavačkog klana, nalazile su se i informacije o ovom Kotoraninu. On je u spornom snimku predstavljen kao drugi čovek ovog ozloglašenog kriminalnog klana.

Baltić je navodno bio jedan od bliskih saradnika Radoja Zvicera, vođa kavačkog klana. On je, takođe, povezivan sa likvidacijom bivšeg poslanika Liberalne partije Saše Markovića koji je ubijen 2015.

Posle ovog ubistva Baltić je kupio lažni italijanski pasoš pod imenom Nikola Bendeti i sa njim bežao u Brazil, Albaniju, Italiju, a onda se vratio u Beograd sa željom da se tu skrasi.

Makar jedno od tih putovanja neraskidivo ga je povezalo sa Gregorijem Stajlsom, bivšim pripadnikom Legije stranaca, uhapšenim i osuđenim zbog učestvovanja u ubistvu Saše Markovića. Operativni podaci, naime govore da su Baltić i Stajls zajedno putovali u Latinsku Ameriku pre ubistva poslanika LSCG.

Policija je pre nekoliko dana saopštila da je u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, rasvetljeno ubistvo Davorina Baltića i raspisana je međunarodna poternica za 37-godišnjim muškarcem koji je osumnjičen za ovo teško ubistvo. U saradnji sa policijama drugih država radi se na njegovom pronalasku i hapšenju.

U februaru likvidiran Dalibor Despotović

Već sledećeg meseca, obračun klanova u Beogradu je nastavljen i tada je u Zaplanjskoj ulici na Voždovcu ubijen Crnogorac Dalibor Despotović. On je likvidiran ispred svoje menjačnice kada ga je napadač presreo i u njega ispalio više hitaca u glavu, a potom pobegao automobilom koji ga je čekao.

Dalibor Despotović likvidiran sa dva metka u glavuFOTO: RAS SRBIJA
Dalibor Despotović likvidiran sa dva metka u glavu

Despotović je inače radio u obezbeđenju Slobodana Šaranovića, ozloglašenog biznismena koji je ubijen prošle godine, a kom je suđeno za ubistvo Nikole Bojovića. Žestok rat porodica Šaranović i Bojović, takođe, je uzeo nekoliko žrtava.

Ubijeni Despotović u javnosti je poznat po hapšenju iz 2010. godine zajedno sa Milošem Kljajićem, pošto su njih dvojica u iznajmljenim stanovima na Karaburmi i Zvezdari, krili arsenal oružja i lažne policijske značke. Obojica su radili u obezbeđenju Slobodana Šaranovića. Inače, te godine uhapšeno je ukupno 10 članova kriminalne grupe, posle pokušaja pljačke transporta novca u Požarevcu.

Sudeći po spekulacijama iz izvora bliskih policiji, Despotović je navodno bio angažovan da ubije Luku Bojovića, šefa najopasnijeg narko-klana, koji služi višegodišnju zatvorsku kaznu u Španiji.

Bojovićev i Šaranović klan bili su u otvorenom ratu još od 2009. godine, kada je nestao Slobodan Radonjić, sin kuma Branislava Šaranovića, Slobodanovog brata. Šaranovići su sumnjali da iza nestanka mladića stoji klan Luke Bojovića, nakon čega je počeo krvavi rat u kom su, između ostalih, ubijeni i oba brata Šaranovića, ali i Nikola, brat Luke Bojovića, kao i niz njihovih saradnika.

U martu kiša metaka na Đurovića

Kiša metaka ispaljena je u martu na Baranina Blaža Đurovića (39).

Đurović je ubijen ispred svoje kuće na Voždovcu, kada je na njega ispaljeno oko dvadeset metaka. On je krenuo da se isparkira iz garaže, kada je ubica iz automatskog pištolja marke “škorpion” zapucao i ispalio 20 hitaca kojima ga je usmrtio.

Ubice su se odmah dale u beg i nekoliko kilometara dalje, u blizini Kumodraškog groblja, spalile automobil.

Sačekuša na Voždovcu, beg nakon ubistva i paljenje automobila, scenario je koji opisuje i ubistvo Despotovića od pre mesec dana.

Kako policija sumnja, Đurović je za kavčane odrađivao iznude, odnosno uterivanje dugova. Upravo u toj činjenici policija vidi motiv ove surove likvidacije.

Blažo Đurović ubijen u BMWFOTO: M. ILIĆ / RAS SRBIJA
Blažo Đurović ubijen u BMW

Đurović je odranije poznat srpskoj policiji po izvršenju krivičnih dela otmica i iznuda. Crnogorskoj policiji nije poznat, s obzirom na to da se njegova porodica pre više godina odselila iz Crne Gore.

Komšije kažu da je Blažo živeo sa dvoje male dece, ćerkicom od godinu i sinom od sedam godina, kao i sa porodicom svog brata koji je nakon pucnjave odmah izleteo iz stana, razbio staklo od automobilu i pokušao da mu pomogne.

Prema priči komšija, Blažo se doselio u taj kraj na Dušanovcu pre tri godine, a pre dve godine je hapšen zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu, te da su i on i brat proveli u zatvoru po godinu dana.

Današnja sačekuša, kako se može čuti na licu mesta, nije prvi napad na Blaža, pošto je on već bio dva ili tri puta meta naoružanih napadača, zbog čega su brat i on angažovali i privatno obezbeđenje. Kuća u kojoj su živela braća sa porodicama je, prema priči komšija, bila i pod prismotrom. Blažo je, navodno, pokušao poslednjih godinu dana da se povuče iz sveta kriminala, ali se pretpostavlja da je imao nerešene odnose i dugove.

Zbog ubistva Blaža Đurovića uhapšen je Nemanja Ivanov (36), švercer kokaina i saradnik Filipa Koraća, desne ruke Luke Bojovića, vođe Zemunskog klana.

Nova likvidacija u maju

Ubistva su se nastavila i u maju, pa je tada u blizini Prvog osnovnog suda na Novom Beogradu ubijen crnogorski državljanin Gorg Darmanović (58).

On je ranjen u haustoru zgrade, između dečjeg igrališta i zgrade suda, a napadači su bili na skuterima i nakon pucnjave su pobegli. U Darmanovića su ispaljena četiri hica, pogođen je u glavu, a preminuo je nekoliko sati kasnije u Zemunskoj bolnici.

Gorg DarmanovićFOTO: PRIVATNA ARHIVA
Gorg Darmanović

Darmanović je inače pobegao u Beograd 2014. godine kako bi izbegao hapšenje u Južnoafričkoj Republici, nakon što je duboko zašao u kriminali svet u toj zemlji, ali se i skubio sa režimom bivšeg predsednika ove zemlje Džejkoba Zume.

Ubijeni Darmanović, kako saznajemo, godinama je radio u Agenciji za državnu bezbednost u Južnoafričkoj Republici kao radnik Jedinice za specijalne operacije. Bio je upućen u sva dešavanja u ovoj zemlji, a neretko se hvalio i poznavanjem službenih i tajnih dokumenata, među kojima su i oni koji su se odnosili na prljave poslove vrha vlasti ove zemlje. S druge strane, ovaj čovek upao je i u biznis sa oružjem, drogom i reketiranjem – ubrzo postao je spona između vlasti i podzemlja. Bio je povezan i sa Nafizom Modakom, čovekom kome u Južnoafričkoj Repubici traje suđenje za reketiranje i sumnjive poslove sa obezbeđenjem u kejptaunskim noćnim klubovima, a koji je planirao da likvidira neke od šefova podzemlja, kako bi preuzeo posao obezbeđenja u klubovima, kao i o milionskim dugovanjima koja želi da naplati od češkog milionera iz devedesetih i osuđenog kriminalca Radovana Krečira. Krečir se u britanskim medijima spominjao kao “dobar prijatelj Darka Šarića i Dobrosava Gajića, koji je u Srbiji osuđen za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana”.

Ubistvo Gorga DarmanovićaFOTO: RAS SRBIJA
Ubistvo Gorga Darmanovića

Darmanović je informacije koje je posedovao kao operativac u Agenciji u Južnoafričkoj Republici davao medijima, nekada po nalogu saradnika, a poslednji put za knjigu “Predsednikovi čuvari” novinara Žaka Poa, koja je razotkrila najmračnije tajne vlasti nekadašnjeg predsednika Južnoafričke Republičke Džejkoba Zume. Ova knjiga govori o mrežama moćnika, korupciji i pozadini režima Džejkoba Zume.

U knjizi koja je razotkrila detalje i strogo čuvane tajne Zuminog režima, autor je u nekoliko glava opisivao Darmanovića i susrete s njim nazivajući ga “jakim poput bika”. Kako je Po opisao u knjizi, Darmanović nije umeo da “čuva tajne” i zbog toga su mnogi želeli da ga sklone iz službe.

– On je bio uvek naoružan do zuba. U prtljažniku njegovog BMW-a bilo je mnogo oružja. Uvek je sa sobom nosio novac u gotovini koji je nazivao “Inzin novac” (Inzo Ismail je tada bio šef specijalnih operacija u državi Agencije za bezbednost i svi su rekli da je Darmanović radio za njega). Voleo je da pokazuje sliku na kojoj je zajedno sa Džejkobom Zumom – stoji u knjizi koja je napisana zahvaljujući informacijama koje je Darmanović davao.

Gorgovo ubistvo rasvetljeno je mesec dana kasnije, neverovatnim spletom okolnosti. Za njegovo ubistvo osumnjičen je kriminalac iz Kruševca, Dejan Stanković Ždrokinac (71). Stankoviću je samo dan nakon izvršenja ovog zločina ubijen sin, a mesec dana nakon toga likvidiran je i on ispred hotela u Kruševcu.

Uhapšene su još dve osobe, Kruševljani Sreten Matejić (63) i Siniša Đuranović (44) koji su osumnjičeni da su pomagali Stankoviću i njegovom saučesniku za kojim se traga.

Motiv ubistva se, međutim, u ovom trenutku ne zna, ali se sumnja da je njegovo ubistvo naručeno iz Južne Afrike, gde je i Stanković jedno vreme radio.

Jun i novo ubistvo – 20 metaka na Stevovića

Poslednje ubistvo državljanina Crne Gore u Beogradu desilo se u četvrtak uveče. Na Nikšićanina Sava Stevovića (45) u beogradskom naselju Žarkovo, iz automobila u pokretu, ispaljeno je oko 20 metaka.  Stevović je bio na mestu vozača “mini kantrimena” švajcarskih registarskih tablica i preminuo je na mestu.

Stevović je žrtva neraščišćenih računa u Švajcarskoj, a koji se odnose na drogu.

Savo StevovićFOTO: V. ŽIVOJINOVIĆ / RAS SRBIJA
Savo Stevović

Prema našim saznanjima, Stevović je poslednjih desetak godina živeo u Švajcarskoj gde je bio poznat tamošnjim istražnim organima zbog veze sa podzemljem u toj zemlji.

– Tamo se bavio poslovima sa drogom te je zbog toga izvesno vreme proveo u zatvoru. Nakon odležane kazne on je pušten na slobodu i nedavno se vratio u Srbiju. Sumnja se da je ostavio neraščiščene račune sa kriminalcima u Švajcarskoj te je zbog toga ubijen – kaže izvor “Blica” upoznat sa istragom.

Godinama pre njegovog odlaska u Švajcarsku nizao je krivična dela, a protiv njega podignute su čak 23 krivične prijave zbog različitih dela.

– Prva krivična prijava protiv njega podignuta je još 1995. godine kada je imao samo 22 godine. Nakon toga prijave su se ređale jedna za drugom. Čak 12 krivičnih prijava odnosilo se na teške krađe, dok su ostale zbog droge, falsifikovanja, izazivanja opšte opasnosti, ali i oduzimanja vozila. Za mnoga od tih dela on je osuđen, a svoje zatvorske dane provodio je po zatvorima u Srbiji – u Požarevcu, Sremskoj Mitrovici… – kaže izvor “Blica”.

Ovaj Nikšićanin ubijen je na svega 10 metara od ulaza u zgradu u kojoj je živeo sa porodicom u Žarkovu, u četvrtak oko ponoći.

Nakon egzekucije ubice su pobegle u pravcu Vidikovca, gde su zapalili BMW sa lažnim tablicama, kojim je počinjeno ubistvo.

ZABRANJENI

Upravo zbog čestih obračuna kriminalnih klanova, više od 300 državljana zemalja regiona, mahom Crnogoraca, za koje je procenjeno da su rizični po bezbednost, ne može da uđe u Srbiju.

Blic