Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić i dalje ne odustaje od tvrdnje da je Srbska čast paravojna formacija. Dodao je i novi prefiks- para-bezbjedna. Operativne podatke o tome, kako kaže, čuva za Tužilaštvo BiH, a pred novinare je izašao sa fotografijama. Sarajevski mediji objavili su danas da je četvorici pripadnika ove organizacije iz Srbije zabranjen ulazak u BiH. To, međutim, zvanično, niko nije potvrdio.

Srbska čast je srpska nečast, tvrdi Dragan Mektić. Smiješna mu je priča o humanitarnoj organizaciji čiji članovi su, tvrdi, presuđeni kriminalci. Uporište za takve tvrdnje, pronalazi na društvenim mrežama, u fotografijama koje je sa tih mreža odštampao i kao dokaz, novinarima pokazao.

– Konstatujem to na osnovu kame, pištolja, puške, uniforme – kaže Mektić.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik odgovara da nema nikakve paravojske. Dodaje da nema informaciju o protivzakonitom djelovanju Srbske časti. Priča o paravojsci koristi se, dodaje, u dnevnopolitičku srhu, da bi se stavila ljaga na Dan Republike Srpske.

– Ti koji pričaju, pričaju bez dokaza, spekualtivno, vidjeli smo to i danas….Srpska ne stoji iza toga i spremna je da to sankcioniše – kategoričan je Dodik.

Predsjednk Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da se pitanje pripadnika Srbske časti ispolitizovalo na način koji nije primjeren ni trenutku ni ljudima na koje se to odnosi.

– Nema nikakvih paravojnih formacija, nikakvih uniformisanih ljudi. Oni nisu bili gosti Narodne skupštine, već jednog udruženja koje se uredno obratilo skupštini – kaže Čubrilović.

Da u Srpskoj ne postoje nikakve paravojne formacije, kategorična je i predsjednica Vlade Željka Cvijanović. Primarni interes Vlade, kaže premijerka, jeste jačanje MUP-a Srpske.

– Nas interesuju redovne snage, a to je naš MUP. Veoma sam ponosna na činjenicu da smo uložili značajna sredstva u prethodnom periodu, kao i da finansijski dobro stojimo i da možemo da nastavimo sa daljim ulaganjima. Naravno, kada to govorim ne mislim samo na sektor bezbjednosti – ističe Cvijanovićeva.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić komentar ostavlja za kasnije- kada dobije podatke u pisanoj formi.

– Same fotografije su dovoljno upozoravajuće. Ali, evo vidjećemo jednom i nadam se u pisanom obliku šta budu rekle institucije. Onda mogu komentarisati – navodi Ivanić.

Na islamiste i povratnike sa sirijskog ratišta, Mektić se, na konferenciji za novinare, ovrnuo tek ovlaš. Priznaje da ih ima i da o njima priča. Ali na priči, čini se, sve staje. Osim u slučaju Srbske časti.

– Ova priča treba da zamagli istinu o teroristima koji ubijaju policajce, koji ubijaju vojnike, koji napadaju predsjednika druge države – kaže Dževad Galijašević, stručnjak za borbu protiv terorizma.

Od ovog posljednjeg prošle su dvije i po godine. I dalje niko nije procesuiran za atentat na Aleksandra Vučića u Srebrenici. Isti je i epilog istrage koju je Mektić najavio u novembru prošle godine o formiranju paravojne formacije pod komandom Bakira Izetbegovića, a pod, kako su to mediji pisali, plaštom er-soft klubova.

– Dragan Mektić objavio je rat svim srpskim organizacijama. I Ravnogorskom pokretu i generalima Vojske Republike Srpske. Gotovo sve i jednoj organizaciji koja ima bilo kakav nacionalni predznak, Mektić je objavio rat. Ali su mu zato drage vehabije, paradžemati i svi oni koji su stvarno pokazali da se organizuju – kaže Nenad Stevandić, potpredsjednik NSRS.

A Mektić je na konferenciji za novinare, predsjednika Veterana Srpske Duška Vukotića, koji ga je javno optužio da iznosi laži o Srbskoj časti, nazvao marginalnom ličnošću koja je od štrajkača u parku postala borac za aktuelnu vlast.

– Za njega su marginalne ličnosti svi borci otadžbinsko-odbrambenog rata koji se ne oduševljavaju njegovim estradnim nastupima – kaže Vukotić.

Izostala je reakcija na poziv koji je prije nekoliko dana Građanski savez uputio SDA da spremi Bošnjake na rat. Tačnije, ministar bezbjednosti jutros je za to čuo. S druge strane, postoje fotografije dostupne javnosti na kojima Dragan Mektić u teretani trenira sa Zejdom Dukmenićem, ratnim tjelohraniteljem porodice Izetbegović i pripadnik muslimanske jedinice “Crni labudovi”. To, očigledno, Mektiću, nije problem, ali Srbska čast jeste.

RTRS