Ne jenjavaju tvrdnje medija u Federaciji o, kako kažu, paravojnim jedinicama i spiskovima nepodobnih političara u Republici Srpskoj. Te optužbe, između ostalog, zasnivaju se na razgovorima sa vodećim ljudima SDS-a. Ove priče preuzimaju i veliki mediji država članica NATO-a, koji se ne libe da za novonastalu situaciju, uz vlasti Republike Srpske, optuže i Rusiju.

Čelnici SDS-a u federalnim medijima tvrde da je Udruženje “Srbska čast” paravojna formacija čiji su članovi kriminalci naoružani puškama za likvidacije. Izjavljuju da vlast Republike Srpske pravi liste za odstrel nepodobnih političara, uglednih ličnosti i aktivista.

Premda u tim razgovorima analiziraju i probleme iz oblasti ekonomije i ostalih pitanja važnih za BiH, u naslovima, bez izuzetka, dominiraju krajnje negativni opisi Republike Srpske.

“Mi imamo problem u BiH jer je ovo izborna godina. Zbog toga su i počeli ovi spinovi oko paravojnih formacija. Ko zna šta će sljedeće nekom pasti napamet”, zapitao se Dragomir Јovičić, profesor Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci.

Politikologa Aleksandara Pavića ne čudi što federalni i globalni mediji nenaklonjeni Srbima potenciraju priče o izmišljenoj paravojsci za koju čak tvrde da je osnovana pod ruskim nalogom. Ističe da je nedavno uticajna lobistička grupa Atlantski savez Vašingtonu predložila da osnuje bazu u Brčkom. I to je, smatra Pavić, jedan od uzroka kampanje protiv institucija Republike Srpske, ovaj put inicirane viješću o “Udruženju Srbska čast”.

“Nije samo Vašington post pisao o tome, pisao je i Gardijan i Al džazira. Postoji sličnost, da ne kažem isti scenario i retorika kao kod lažne priče o državnom udaru u Crnoj Gori prošle godine”, istakao je Pavić.

Izjavama o pravljenju spiskova političkih protivnika predsjednik SDS-a Vukota Govedarica priziva međunarodnu zajednicu da interveniše protiv institucija Republike Srpske, smatra Staša Košarac iz SNSD-a.

“Uviđaju u SDS-u, PDP-u i NDP-u da nemaju nikakve šanse na izborima ove godine, pa pokušavaju na temelju pritisaka i kontakata sa nekim paraobavještajnim i međunarodnim organizacijama napraviti jednu vrstu međunarodnog intervencionizma”, smatra Košarac.

Pričama o navodnim spiskovima političkih protivnika i paravojnoj jedinici, sklonjeni su u stranu tekstovi o napadu na tadašnjeg predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici ili Bošnjacima koji su se borili za takozvanu Islamsku državu Sirije i Levanta.

A, to i jeste jedan od motiva kreatora lažnih vijesti o Republici Srpskoj, saglasni su naši sagovornici.

RTRS