Teške reči dva politička bloka u Republici Srpskoj ne ostavljaju građane ravnodušnim, samo je pitanje da li je narod svestan da se radi o kampanji, ili će poput svojih političkih idola ući u obračun sa komšijama neistomišljenicima.

Stručnjak za politički marketing Aleksandar Zobenica ubeđen je da ne postoji realna opasnost da se među građanima dese ekscesi zbog politike jer je narod prevashodno okrenut sebi, životu i preživljavanju.

Mišljenja je da je vrlo malo birača koji su nakon poslednjih istupa SNSD odnosno SzP spremni da promene mišljenje o njima i odluku za koga će glasati.

– Što se tiče tih izjava, mislim da su one tradicionalni deo političkog folklora na Balkanu. Budući da je ovo izborna godina, komunikacija je sasvim očekivana. Uzimajući u obzir jačinu vladajućeg bloka i slabost opozicije, mislim da će opozicija više insistirati na tom nekom napadanju vladajuće koalicije, što je normalno, ali nije baš normalno da se to dešava na ovakav način. Takođe, ni odgovori druge strane nisu korektni, ali su samo u balansu onoga kakav je napad – zaključuje Zobenica.

Banjaluka, maj 2016.

Međutim, politička analitičarka Tanja Topić smatra da su se građani podelili po istoj liniji kao i političari i pretvorili se u navijače.

– Govorim o onim građanima koji su aktivni makar na izborima, o glasačima. Tih varnica smo već imali, pa čak i situacija gde se posvađaju, padne neka vrsta fitičkih čarki. Zato mislim da ni u kom slučaju politički obračuni ne mogu proći bez posledica po obično stanovništvo – kaže Topićeva za „EuroBlic“.

Prema njenim rečima, najveći problem u ovoj priči je to što nam je sve postalo normalno, pa tako i prljava politička kampanja, korupcija ili „psovanje majke po političkoj liniji“.

– Mislim da smo na prljavost političkih kampanja navikli, ovo je samo jedna od njih, samo što je prerano počela pa ćemo duže biti izloženi mrcvarenju. Posledice po naše mentalno zdravlje tako će biti pogubnije. Ta zapaljiva retorika, tapkanje u mestu, propadanje društva vodi ka osećaju besperspektivnosti kod jednog dela ljudi. To uz ostale faktore utiče na odlazak s ovih prostora – zaključuje Topićeva.

Politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić smatra da je na političkoj sceni u RS kulminiralo sve ono za što se naivno verovalo da će proći kada prođu pretbodni uzbori. Janjić je uveren da je Dodik nametno ritam koji mu u ovom trenutku odgovara, a u okviru njega i dve ključne teme – vernost Rusiji i „ekstremnu zloupotrebu Beograda“.

– Sve one koji imaju neka druga pitanja obeležava „poturicama“. Ako na to odgovorite mirno i argumentovano, većina birača će to uzeti kao slabost. Kod nas je politička kultura birača na jako nismom nivou i oni msile da je jak onaj ko galami. Objektivno, takva kampanja pokazuje da je Dodik slab – tvrdi Janjić. Smatra da je ključno je pitanje hoće li opozicija uspeti da vodi kampanju na dva nivoa – da se Dodiku suprotstavi, a da ne upada u skandale „u koje ih uvlači“, a da istovremeno argumentovano rade sa biračima.

– Ako nađu podelu rada, da ne idu svi na Dodika već samo dva – tri čoveka, a da se ostali posvete drugom delu kampanje, mislim da je tada Dodik gotov. Ako to ne uspeju, RS će se dalje vrteti u krugu za i protiv Dodika – zaključuje Janjić.

Izjave koje su palile vatru

Milorad Dodik:

  • Srbi u zajedničkim institucijama su poturice
  • Igor Crnadak je skorojević i turbo izdajnik
  • Branislav Borenović je odavno meni, mojoj deci i unucima stavio metu na čelo

Nikola Špirić:

  • Srpsku u Savetu ministara predstavljaju halal ministri

Milica Marković:

  • Igor Crnadak je srpski autošovinista

Dragan Mektić:

  • Milorad Dodik je obični patološki lažov
  • Da ima imalo pravne države, Dodik bi bio 50 puta uhapšen i bio bi tamo gde treba da bude

Aleksandra Pandurević:

  • Dodik je postao agent hrvatske obaveštajne službe

Vukota Govedarica:

  • Spreman sam u parlamentu da se pobijem pa ko bude jači neka smeni glavnog revizora

Dragan Čavić:

  • Dodik je Kim Džong Un, modifikacija balkanskog tipa.