Slavko Grabovac iz Broda jedan je od rijetkih koji je preživio strijeljanje, nakon zlostavljanja paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica u Brodu i regularnih snaga Hrvatske. Sada na njega vrše pritisak i traže da promijeni iskaz kako bi izbjegli kaznu, ali i promijenili karakter građanskog rata u BiH.

Civila Slavka Grabovca su na ulazu u Brod, 30. marta 1992. godine zasustavili Јosip Čičak, Nedžad Omerović, Dedo Odobašić, Blažan Kljajić i Anto Britva, koji mu je u usta stavio pištolj, i tako ga odvezli u prostorije Opštine. Tu su ga na svirep način premlaćivali i tražili od njega raspored srpskih odbrambenih linija, iako o tome nije ništa znao.

– Skidali su me golog, udarali stolicama, gazili me nogama, a imali su i ražanj za probadanje tijela. Omerović Nedžad mi je razbijao glavu od vojnu kasu – prisjeća se Grabovac stravičnih dešavanja.

U drugoj prostoriji premlaćivali su Zdravka Čereka. Vrištao je i plakao od bolova, a na kraju su ga ubili udarcima lopatom po glavi, priča Grabovac. Vratili su se ponovo kod njega i nastavili torturu i fizičko zlostavljanje. Metode mučenja su, kaže, već viđene za vrijeme NDH. Četvrte noći odvode ga na stepenište stadiona Poleta, iza čije su ograde, s druge strane bili položaji srpske vojske.

– Onda su sasuli rafale prema meni. Kako su počeli pucati, ja sam se okrenuo za 90 stepeni i odmah pao dolje, i kako sam pao, oni nisu mogli vidjeti da li sam ubijen, pošto je niži teren. Čim sam pao, otpuzao sam u prostoriju zgrade Poleta – priča Grabovac.

Ipak, uspijeva da prepuzi stadion i domogne se slobode. Razni pritisci i ucjene svjedka o srpskom stradanju pokazali su se i u ovom slučaju. Nedžad Omerović, njegov komšija i najgnusniji mučitelj, traži od Grabovca da u Tužilaštvu u Doboju za novac, promijeni iskaz.

– Omerović mi je nudio 5.000 maraka da ne svjedočim, ali ja sam samo rekao “Ima Boga, nek` Bog sudi” – kaže Grabovac.

U 10 logora bilo je utamničeno oko 2.000 Srba iz Broda i okolnih opština, od toga je oko 30 odsto ubijenih i nestalih, a za 40 njih se još traga. Niko od onih koji su činili zločine ili komandovali dosad nisu odgovararali.

RTRS