Prema pisanju beogradskog lista “Politika“, američki investicioni fond “Kolberg Kravis Roberts” (KR) kupiće “Telenorovu“ mobilnu mrežu u Srbiji i regionu, sa tri miliona pretplatnika.

List navodi da je KKR preuzeo i kablovskog operatera SBB, a posejduje i televiziju N1, Total TV, “Grand produkciju“, “Sport klub“, “Sinemaniju“ i dječiji kanal “Ultra“.

Andrija Savić, profesor Beogradskog univerziteta i stručnjak za bezbjednosne službe, podsjeća da je vlasnik “Telenora“ Norveška država i da je interesantno zašto se oni povlače iz ovog regiona kada su profiti koje ostvaruju zaista visoki.

“Sa stanovišta bezbjednosti, čini mi se da se tu može indirektno zaključiti da Amerika pojačava svoje prisustvo u regionu i cijelu ovu priču možemo posmatrati u kontekstu jedne geopolitičke utakmice između Amerikanaca i njenih zapadnih partnera s jedne, i Rusije sa druge strane”.

Savić smatra da preuzimanje “Telenora“ od strane američkog investicionog fonda može da dovede do negativnih refleksija po bezbjednost Srbije.

“Mi danas živimo u uslovima četvrte industrijske revolucije, vremenu digitalizacije i informatičkih sistema i sigurno je da je to jedna od značajnih poluga prikupljanja informacija, uticaja na javno mnjenje i ostvarivanja geopolitičkih i strateških ciljeva. Međutim, mislim da Srbija nema mnogo mogućnosti da to spriječi ali kroz određene zakonske uslove može samo da pooštri te kriterijume kako bi ipak ostvarila minimum održanja nacionalnih interesa“, ističe Savić.

I politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je kod privatizovanih preduzeća teško kontrolisati dalji tok promjene vlasničke strukture. Na pitanje da li bi Sjedinjene Države blagonaklono gledale na to da neki bivši šef KGB-a kupuje medije i telekomunikacije u Srbiji, Anđelković ocjenjuje da bi Amerikanci sasvim sigurno našli razne načine da tu ideju napadnu, pozivajući se na ugrožavanje demokratije i poslovne klime.

Izvor: Sputnjik