Dvije funkcije, kandidata napretek – takva je politička slika Republike Srpske osam mjeseci prije opštih izbora.

Dok iz vlasti imena potencijalnih kandidata ne otkrivaju, opozicioni blok već odavno je u izbornoj utakmici. PDP je Mladena Ivanića predstavio kao kandidata za jednu od funkcija – na redu je SDS koji za sada razmišlja o tri imena.

Mirko Šarović, Mićo Mićić ili predsjednik partije Vukota Govedarica – prvo je pitanje o kojem SDS razmišlja. Drugo, da li će kandidata predložiti za Banjaluku ili Sarajevo. Treće je, možda, pitanje da li će predsjednik SDS-a konačno biti kandidat za jednu od najvažnijih funkcija. Govedarica je ranije izražavao spremnost da bude kandidat za predsjednika Srpske. Sada i sam kaže – potencijalnih kandidata je više.

“Glavni odbor SDS-a razmatraće tu situaciju i mi ćemo procijeniti šta je najbolje za Republiku Srpsku i koji će kandidati biti garancija da će programi biti sprovedeni. Šarović je pokazao da ima uspjehe i da dobro obavlja poziciju u Savjetu ministara. Gospodin Mićić je itekako uspješan gradonačelnik grada koji je značajan za Srpsku, pokazao je da umije da pobjeđuje i da uživa veliko povjerenje. Konačnu ocjenu donijećemo u februaru na sjednici Glavnog odbora”, istakao je Govedarica.

Dok u SDS-u razmišljaju koga i za koju funkciju kandidovati, po izjavama njegovog bivšeg predsjednika Mladena Bosića za portal “Vijesti.ba” da se zaključiti da bi Šarović mogao biti kandidat samo za Predsjedništvo. Govedarica ili Mićić opcija su za obje funkcije.

“Da li će se SDS opredijeliti za funkciju u Predsjedništvu ili za funkciju predsjednika Srpske, sasvim je jasna situacija da, bio to Vukota Govedarica ili Mićo Mićić, oni imaju realne šanse protiv bilo kojeg imena kojim kao protivkandidatom Dodik raspolaže”, istakao je Mladen Bosić /SDS/.

Nekandidovanje Bosića kao predsjednika SDS-a za pojedinačne funkcije na prethodnim izborima, smatra politikolog Vojislav Savić, “obilo se o glavu” ovoj stranci. Vidiljivo je to, kaže Savić, po izbornom rezultatu i osipanju partije.

“Novi predsjednik je izrazio već želju da se kandiduje za pojedinačnu funkciju i ubrzo nakon toga su pojedini regionalni odbori i gradski odbori izašli sa svojim kandidatima – to su Mićić i Šarović. To nam na neki način govori o neskladu između rukovodstva stranke i terena. Tu očigledno postoje neki šumovi”, navodi Savić.

Najveći opozicioni partner SDS-a već je spreman za izbore. Izborna platforma usvojena, nosioci lista određeni, Mladen Ivanić kandidat. Јoš ne znaju za koju funkciju, kao ni ko će u dogovoru SDS-PDP imati pravo izbora. Želju za određenom funkcijom imaju, ali je zbog koalicionih dogovora ne otkrivaju.

Branislav Borenović predsjednik PDP istakao je da je najvažnije stvoriti pobjednički koncept u kojem će dva zajednička kandidata imati punu podršku svih političkih stranaka i šireg bloka nego što to čine stranke Saveza za promjene, koji će pobijediti.

Iako su izbori tek za osam mjeseci, za opoziciju čini se, mogu biti već narednog. Dok oni sa imenima već odavno kalkulišu, politički blok SNSD-DNS-SP, bar prema ranijim najavama, do proljeća neće ništa otkriti. Spremaju se svi – javno ili tajno, a ono što je i sada gotovo jasno jeste da novi izbori neće donijeti i nova lica na političku scenu.

RTRS