Prošla su skoro dva mjeseca od usvajanja Zakona o akcizama, a politička nadmudrivanja ne jenjavaju. Opozicija u Srpskoj i dalje osuđuje ovaj postupak, tvrdeći kako će sredstva prikupljena na taj način biti korišćena za krpljenje budžetskih rupa.

To nema veze sa istinom, poručuje premijerka Srpske Željka Cvijanović, tvrdeći da sredstva od akciza imaju svoju jasnu namjenu. Da akcize nisu usvojene, BiH bi ostala bez stotine miliona maraka pomoći EU, dodaju iz resornog bh. ministarstva.

U SZP i dalje su uvjereni da je kroz usvajanje ovog seta zakona građanima prodata lažna priča da je to dio evropskog puta i ekonomskog napretka. Problematično je, kažu, što SNSD za 12 godina na vlasti nije ukidao namete privredi i građanima.

– Ovo je uvedeno upravo zbog deficita u budžetima, a uz zdušnu podršku međunarodnih kreditora – kaže Slaviša Raković, (SDS).

– Ovo poskupljenje neće poslužiti za gradnju autoputeva, već za krpljenje entitetskih budžeta – smatra Nikola Kužet, (NDP).

To je prazna priča, uvjerava premijerka Srpske. Poručuje da su akcize dio reformi i da se tačno zna čemu će da služe. Direktnu korist će imati svi putevi u BiH, magistralni, regionalni i lokalni, a ne samo Auto-putevi. To je sva priča u vezi sa akcizama, zaključila je Cvijanovićeva.

– Odlučili smo se za reformu te vrste, upravo zbog toga što je na taj način trebalo da se oslobode ogromna sredstva, prvenstveno od Evropske banke za obnovu i razvoj. Za ovo su, prije svega, zainteresovani ljudi u FBiH, zato što su zastale sve aktivnosti koje se odnose na Koridor 5C i neke druge stvari – rekla je Željka Cvijanović.

Sve to moglo je da bude na dugom štapu, da nije usvojen Zakon o akcizama, potvrđuje i resorni bh. ministar Ismir Јusko. Za federalne medije je izjavio da su predstavnici međunardone zajednice nekoliko puta insistirali na usvajanju akciza, tvrdeći da bez toga BiH ne može računati ni na jedan evro pomoći sa njihove strane.

– Samim tim, inicijalno bi bio presječen finansijskih tok od nekih milijardu maraka, a ono što je bilo najsvježije je projekat za koji smo se zajedno izborili u posljednjih desetak mjeseci, a to je Trst. Od šest regionalnih projekata, četiri su došla BiH, 500 miliona maraka je došlo u BiH, 96 miliona su grant sredstva koja su bila uslovljena setom zakona o akcizama – kaže Јusko.

Drugi problem je što BiH više ne bi mogla aplicirati ni za jedan projekat u budućnosti, a imamo ih već dvadesetak spremnih, tvrdi Јusko. Novcu od akciza raduju se i u Putevima Srpske. Međutim, još ne znaju koliki dio tog kolača bi trebalo da dobiju.

RTRS