Tim odbrane generala Ratka Mladića podnio je juče tri podneska Mehanizmu Ujedinjenih nacija koji je preuzeo rad Haškog tribunala, a u kojima je sadržan zahtjev za njegovo hitno, privremeno puštanje na slobodu i liječenje u Srbiji.

Generalov sin Darko Mladić apelovao je na vlade i predsjednike Srbije i Republike Srpske da iskoriste svoj diplomatski uticaj u svijetu. Na konferenciji za novinare u Beogradu, pravni tim odbrane generala Mladića i njegov sin saopštili su da je juče na jednom stručnom predavanju u Hagu, Јonas Nilsen, glavni pomoćnik haškog sudije Alfonsa Orija, rekao da nisu imali dokaza protiv generala Mladića za Srebrenicu.

Na predavanju na holandskom univerzitetu, Јonas Nilsen javno je istakao da sudsko vijeće nije imalo nijedan dokaz za sastanak na kojem je navodno dogovoren plan da se izvrši genocid u Srebrenici, istakao je kobranilac Dragan Ivetić koji je rekao da se umjesto dokaza pribjeglo zaključivanju na osnovu pretpostavki.

– Oni su u samom početku priznali u presudi da nemaju dokaz za taj elemenat – naveo je Ivetić.

– Nije prošlo ni dva mjeseca od kako su donijeli presudu, a već sami govore kako nisu imali dokaze za jedan takav bitan dio presude kao što je Srebrenica, za koju smo skoro 30 godina slušali razne medijske priče, a sada pomoćnik glavnog sudije na stručnom predavanju kaže da nisu imali dokaze. Ako ovo nije skandal, ja ne znam šta jeste – istakao je Darko Mladić.

Zdravstveno stanje generala Mladića je veoma komplikovano i mnogo teže nego što je to predstavio ljekar u pritvorskoj jedinici – doktor Pol Falke. Njegovo stanje, da bi se spriječio fatalan ishod, zahtijeva bolničko liječenje.

Sin generala Mladića zamolio je i pozvao vlade Srbije i Republike Srpske, kao i predsjednike Srbije i Republike Srpske da ulože svoj diplomatski uticaj u svijetu, da putem diplomatskih mreža iznesu sve ove činjenice koje su, kako ističe, potpuno nesporne, kako bi se generalu Mladiću omogućilo liječenje u Srbiji i na taj način spasio život.

Od tri podneska koje je tim odbrane generala Ratka Mladića juče podnio Mehanizmu Ujedinjenih nacija, dva imaju povjerljiv dokument i očekuje se da bi odgovore na ove podneske trebalo da dobiju u roku od 14 dana. U njima se traži hitno puštanje generala na privremenu slobodu i liječenje u Srbiji, pokretanje postupka protiv haških ljekara, posebno doktora Falkea, zbog nepoštovanja suda i da se poništi presuda i obustavi proces. Pravni tim je istakao da general Mladić ima značajno umanjenu sposobnost da sa razumijevanjem komunicira sa svojim advokatima koji su zbog toga i tražili poništavanje presude.

RTRS