Pogrebno preduzeće “Gorica“ u Nišu opet je u problemu, ovoga puta ne zbog štrajka od dva mjeseca, već zbog navodnih malverzacija koje su otkrivene u toj firmi.

Pojedini radnici pogrebnog preduzeća navode da su one Nišlije koje su primale socijalnu pomoć sahranjivane u improvizovanim sanducima od “nekoliko dasaka“, čija je vrijednost procjenjena na manje od 1.000 dinara. Kako navode, rekli su im da nema para za sanduke dok, u isto vrijeme, Grad Niš za sahranu svakog socijalno ugroženog građanina izdvaja oko 24.000 dinara.

“Kucali smo od običnih i neobrađenih dasaka i pravili sanduke za socijalne slučajeve. Svaki drugi je bio takav“, navodi jedan od radnika koji je želeo da ostane anoniman. Iz sindikata ovog preduzeća tvrde da nije riječ samo o daskama već i o starim ormanima dok Zoran Јovanović iz Radne grupe za kontrolu ЈKP “Gorica” kaže da ima priča i da su neki socijalni slučajevi sahranjivani u čaršafima i ćebadima.

Prema njegovim riječima, u “Gorici“ je bilo i drugih malverzacija – radna grupa je utvrdila da je bilo utaje novca od sahrana, naplate ulaska na groblje bez evidencije i podizanja plata rukovodiocima mimo propisa. Kako kaže, svi dokazi su navedeni u izvještajima koji su prosleđeni gradonačelniku Niša.

Izvor: B92