Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković potpisao je danas ugovore sa 127 novih stipendista – 76 studenata i 51 učenika, koji su putem javnog konkursa ostvarili pravo na stipendije iz budžeta grada Prijedora za tekuću školsku godinu.“Grad Prijedor tradicionalno već duži period stipendira đake i studente i to prije svega deficitarnih zanimanja. Iskreno se nadamo da je ovo značajna pomoć u njihovim naporima da steknu znanja”, rekao je Đaković.

On je dodao da se i od novih stipendista očekuje samo da ispunjavaju svoje obaveze i da budu dobri đaci i vrijedni studenti, da stiču znanja što je svakako od interesa za dalji razvoj grada.

Na konkurs Grada Prijedora za stipendiranje stiglo je 357 prijava, od čega je 319 kandidata ispunjavalo propisane uslove.

Stipendija za studente iznosi 120 KM, a za učenike 70 KM.

Student završne godine Mašinskog fakulteta u Banjaluci Marko Bilbija rekao je novinarima da će ova stipendija mnogo značiti njemu i njegovim roditeljima da što lakše stuzdije privede kraju.

“To će biti i dodatni motiv da studije završim u što kraćem roku”, rekao je Bilbija.

Učenik drugog razreda Medicinske škole Luka Zmijanjac izjavio je da će stipendiju trošiti pametno na mjesečnu kartu, hranu u školi i poneki izlazak.

Grad Prijedor će tokom školske 2017/18. godine stipendirati ukupno 345 učenika i studenata, ako se uzme u obzir i 218 stipendista koji su uspunili uslove za nastavak školovanja.

Sredstva potrebna za stipendiranje iz budžeta grada iznose 355.620 KM.