Suha koža oko očiju može vas učiniti dosta godinama starijim nego što jeste. Jedan od glavnih razloga je dehidratacija. Ukoliko imate suhu i crvenu kožu oko očiju, možete koristiti prirodne proizvode. Pred vama je popis kućnih pripravaka koje svak može koristiti.

1. Nanesite tanak sloj kreme za oči na osjetljivo područje oko kože očiju. Suhe oči mogu svrbjeti ili peckati, a očna krema pomaže u hidratizaciji.

2. Uzmite kesicu crnog ili čaja od kamilice, natopite je hladnom vodom. Ostavite ohlađene kesice preko suhih kapaka.

3. Aloe vera gel je jedan od najboljih prirodnih tretmana za suhu kožu očiju. Aloa vera je prirodan germicid koji pomaže u njezi iziritiranih i suhih očiju.

4. Ulje sjemenki grejpa može se nanijeti na delikatna suha područja kože ispod očiju. Ovo ulje pomaže u reduciranju linija i bora oko očiju.

5. Zatvorite oči i kapke komadima svježeg krompira ili krastavca. Ova metoda korisna je i za rješavanje tamnih krugova oko očiju.

6. Ružina voda reducira kesice oko očiju, tamne krugove i sprečava suhoću i ljuštenje ispod očiju.

7. Kombinacija jogurta i meda odlična je za sprečavanje suhoće oko očiju.

8. Suhe oči će biti zahvalne ako im priuštite hidratizirajuću masku spravljenu od žumanjka jajeta, čajne žličice meda te žlice mlijeka u prahu.

9. Nošenje sunčanih naočala će zaštititi delikatno područje oko očiju od sunca. Također nanesite zaštitu protiv sunca.

10. Koristite prirodna ulja poput bademova ili ricinusova ulja kako biste se riješili suhe kože oko očiju.

Voda i hrana

– Pijte uvijek dovoljno vode, i više od dije litre ako vam je inače koža suha.

– Prehrana je vrlo važna kada se radi o zdravoj i blistavoj koži. Budite sigurni da se hranite zdravo te obogaćujte svoju prehranu vitaminima A, B, C i E.

– Konzumirajte mnogo omega-3 kiselina koje pomažu reducirati suhu, ljušteću kožu na način da preveniraju dehidraciju ćelija.

Avaz