Nema para, štrajk traje. Prvotimci Rudar Prijedora ni juče, sedmi dan zaredom nisu trenirali, čekajući pare iz ugovornih rata koje treba da im obezbedi troma i bezidejna uprava putem kredita koji ni juče nije isplaćen klubu. Samim tim igrači nisu dobili traženi novac zbog kojeg su u prošli petak počeli štrajk, a radi se o sumi od 7.500 maraka.

Tročlani Upravni odbor predvođen predsednikom Daliborom Majkićem ni sedmi dan nije uspeo da reši problem, a treći posle postignutog dogovora sa igračima i njihovog pismenog izjašnjavanja šta traže i žele u štrajkačkim zahtevima. Na taj način čelnici jesenjeg prvaka Republike Srpske direktno usporavaju klub na putu njegovog povratka na veliku scenu i to u godini jubileja kada Rudar Prijedor, sinonim potkozarsko-podgrmečkog kraja slavi veliki jubileja – 90. godina postojanja. Rođendan kluba je pomračen i omalovažen.

Prolećni deo prvenstva počinje za petnaest dana i umesto da sve bude u svečarskom dekoru, “rudari” gube dragoceno vreme i dane i po svemu sudeći ući će potpuno nespremni u startne utakmice na gostovanju u Istočnom Sarajevu protiv Slavije, ali i domaću protiv direktnog konkurenta u borbi za titulu i plasman u Premijer ligu BiH Zvijezde-09 iz Etno sela Stanišići. Kako sada stvari stoje veliko je pitanje da li će prvotimci i igrati protiv “sokolova” u Istočnom Sarajevu, ili će to uraditi, po zamisli predsednika Majkića, juniori.

Sportski direktor Nedžad Žerić pokušao je da nagovori fudbalere da se vrate obavezama i u trenažni proces, ali nije uspeo, pa će po svemu sudeći i on, vrlo lako i brzo, biti “potrošen” iako je u poslednje vreme bio jedan od najkvalitetnijih kadrovskih rešenja u klubu. Radi se o nekadašnjem internacionalcu i reprezentativcu BiH, treneru koji je dugo godina stažirao kao pomoćnik u stručnom štabu prvog tima, a u međuvremenu je stekao i UEFA profi licencu.

Trenutna situacija koja podseća više na agoniju nego na običnu pobunu, ponajviše zahvaljujući i nedostatku ideje i rešenja kod uprave kluba mogla bi da bude kobna po Prijedorčane koji su na početku ove sezone kao glavnu ambiciju istakli treću titulu u Prvoj ligi Republike Srpske i povratak u Premijer ligu BiH. U ovakvim slučajevima treba da se postavi i pitanje odgovornosti onih koji vode brigu o klubu – čelnika, jer nevinih nema dok klub ispašta. Moral je vrlina, a egoizam ipak mana.

Otkazano s Podgrmečom

Prema informacijama iz kluba otakazana je i ranije dogovorena prijateljska utakmica protiv Podgrmeča iz Sanskog Mosta koja je trebalo da bude odigrana u subotu. Postoji mogućnost da se štrajk nastavi i tokom vikenda i da se igrači vrate treninzima tek u ponedeljak, 26. februara.

Kao što je poznato već jednu zakazanu utakmicu prvotimci “rudara” nisu odigrali, u Banjaluci protiv Željezničara prošlog vikenda, pa su čast i obraz kluba morali da čuvaju juniori.

Sportski žurnal/Slavko BASARA