Veselko Pejić i Milenko Lazić 23 godine bezuspješno od institucija BiH potražuju informacije o tijelima svojih očeva Miloša i Ranka koji su 1995. godine živi zarobljeni na području Vozuće, a kojima se gubi trag nakon sprovođenja u logor jedinice “El mudžahedin” u Gostoviću.

Oni poručuju da neće odustati od potrage za tijelima svojih očeva, ali da su, nažalost, svjedoci opstrukcija.

“Poslali smo i Ustavnom sudu BiH zahtjev o informacijama za oca i poznanike, a Sud je odgovorio da je obavijestio nadležne institucije koje će sprovesti istragu i saopštiti rezultate. To se do danas nije desilo”, rekao je Pejić novinarima.

On je naveo da je prve informacije o ocu dobio 1996. godine, kada je u Doboju dočekao grupu od 30 sunarodnika neposredno puštenih iz Tuzlanskog zatvora nakon što su ih zarobili pripadnici Drugog korpusa  Armije BiH.

Prema informacijama preživjelih svjedoka, Miloš Pejić i Ranko Lazić živi su zarobljeni u naselju Lozna zajedno sa grupom od 54 vojnika i civila, nakon čega su sprovedeni u sabirni centar u Kestenu.

Tada su kamionima prevezeni u Zavidoviće, gdje su ih maltretirali mještani, nakon čega su sprovedeni u mudžahedinski logor u Gostoviću.

“Nakon što je sproveden u logor, mom ocu se gubi svaki trag. I poslije toliko godina teško mi je govoriti o zvjerstvima počinjenim u tom logoru koji su dokumentovani izvještajima, fotografijama i video-snimcima”, rekao je Pejić.

On kaže da ne razumije zbog čega nadležne institucije ni poslije 23 godine ne izlaze sa podacima o nestalom tijelu, uprkos brojnim davanjima uzorka za DNK-a analizu.

“Nada da ću pronaći oca postoji dok sam živ. Poslije mene potragu će nastaviti moj sin”, poručio je Pejić.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi Armije BiH pod nazivom “Uragan” ili “Farz”.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, kada su 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa  Armije BiH i odreda “El mudžahedin”, uz podršku NATO bombardera, napali Vozuću.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila.

Predsjednik Zavičajnog udruženja “Zavidovićani” sa sjedištem u Doboju Zoran Blagojević rekao je da se i danas traga za tijelima još 120 nestalih saboraca i civila.

Da bi se od zaborava sačuvalo stradanje Srba iz Vozuće, naselja u dolini rijeke Krivaje i sa južnog dijela Ozrena, ovo Udruženje svake godine u septembru organizuje marš “Stazama egzodusa”.

Za zločine nad Srbima na području Vozuće do sada je u Haškom tribunalu osuđen general  Armije BiH Rasim Delić, koji je 2008. godine prvostepeno osuđen na tri godine zatvora, da bi nakon njegove smrti 2010. godine Apelaciono vijeće suda tu odluku proglasilo pravosnažnom.

Pred Sudom BiH vodi se postupak protiv Sakiba Mahmuljina optuženog da kao komandant Trećeg korpusa Armije BiH, u čijem je sastavu djelovao i odred “El mudžahedin”, ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće tokom 1995. godine.

Nastavak suđenja Mahmuljinu zakazan je za sutra.

Srna