U životnom vijeku dugom 102 godine Pava Turudija, mještanka istoimenog zaseoka podno Kozare kod Prijedora, vjerovatno je zapamtila i jače zime nego što je ova. No, tad je bila mlađa pa se i s nanosima snijega bilo lakše nositi. Ovi posljednji, viši od metra, zarobili su je u kući u kojoj živi sama i nakratko su je ostavili bez pitke vode, drva, ali i nužnih namirnica.

I to je razlog zbog čega su, na inicijativu Gradske uprave, zimska služba i vatrogasci probili snježni put do Pavine kuće i donijeli joj hranu i vodu. S njima je stigao i ljekar Doma zdravlja, koji ju je pregledao.

– Malo se žalila na bolove u uhu, ali ništa nije hitno. Za svoje godine, ona je relativno dobrog zdravlja i odaje utisak lakšeg pacijenta – rekao je nakon pregleda doktor Boban Gruban.

U međuvremenu, vatrogasci su se dohvatili lopata i očistili snijeg oko njene kuće, a Pava se nenadanim gostima iskreno požalila da je u zametenom selu najviše boli samoća.

– Ona mi i najteže pada. Ni zima mi, iako posjednjih dana nisam mogla ni do drva, nije toliko teška koliko samoća. Malo sam promrzla, ali ostala sam zdrava. Nisam ni kašljala – pohvalila se krepka starica, koju kad god mogu, mada je to sa posljednjim snijegom bilo veoma teško, paze malobrojne komšije.

Neće iz svog kućerka

Pava ima skromnu penziju od supruga koji je poginuo u Drugom svjetskom ratu. Iz trošnog kućerka, iako je bilo ponuda da prezimi kod rođaka, nije htjela. Kaže, još je pokretna, a na mjestu gdje joj je ipak najljepše, želi ostati do kraja.

Avaz