Zlatko Krbanjević, perjanica Uspješne Srpske, osumnjičen je da je u Njemačku dovodio nekvalifikovane njegovatelje i tjerao ih da sa teškim pacijentima rade i po hiljadu sati bez odmora.

Lavinu je nedavno pokrenula prestižna njemačka ARD mreža, koja se u medijskim krugovima smatra jednom od najkredibilnijih u Evropi. Postavljajući pitanje kako se troši više od 4.000.000 evra godišnje iz fonda “Krankenkasse”, namijenjenih za njegu teških bolesnika, novinari ARD otkrivaju da su Njemačku preplavili nestručni njegovatelji iz istočne Evrope, koji često ne znaju ni njemački jezik, niti su savladali rukovanje medicinskim aparatima.

Zbog jedne takve njegovateljice iz Češke, navode, jedan bolesni Nijemac je umro, a još na stotine bolesnika su u opasnosti. Neki ih njih, navodi ARD, “žele da umru, kako bi se riješili muka”.

Kakvo je stanje u ovom, kako navode njemački novinari “po život i zdravlje opasnom poslu” svjedočila je izvjesna Dana, a kako Srpskainfo saznaje, radi se o Slađani N. (40) iz okoline Bijeljine.

Foto screenshot ardmediathek.de

Ova žena je pred TV kamerom otkrila da je, nedovoljno pripremljena, radila sa teškim bolesnicima i po hiljadu sati bez odmora, za samo dva evra na sat.

– Nakon što sam tražila bolje uslove, ostala sam bez posla. Zaprijećeno mi je da ne smijem da se požalim u domovini, jer oni “dobro znaju gdje živim” – rekla je Dana pred kamerom ARD.

Ova žena je u Njemačku došla preko “La Vita” agencije za njegu, koja je registrovana na području Minhena, a čiji je stvarni vlasnik, navode i ARD i izvori Srpskainfo, dr Zlatko Krbanović iz Gornjeg Crnjelova kod Bijeljine.

Krbanović nije nepoznat u Srpskoj. Prije četiri mjeseca je pristupio pokretu Uspješna Srpska, što je pozdravljeno velikim medijskom pompom.

– Krbanjević je porijeklom sa ovih prostora, specijalista je urgentne medicine. Školovao se u Njemačkoj, gdje ima privatnu kliniku i zapošljava 75 ljudi, među kojima ima mnogo medicinskog kadra sa naših prostora. Ovo je dobar znak, kada uspješni ljudi dolaze u Uspješnu Srpsku – rekao je tada predsjednik Pokreta dr Zlatko Maksimović.

Dodao je da je Krbanjević poznat po “humanitarnim, sportskim i društvenim aktivnostima.

Foto Shutterstock

Maksimović juče nije bilo dostupan novinarima Srpskainfo, a Krbanjević je tvrdio da ARD radi “loše i netačne priloge” i da su cijelu priču Nijemcima “spakovale stranke iz Republike Srpske”.

Za Srpskainfo Krbanjević nije htio da odgovori na pitanje da li je “La Vita” njegova firma, ali je rekao da sve što su njemački novinari iznijeli neistina i “bolesna izmišljotina nezadovoljne radnice” , koja je, uostalom, “dobila obeštećenje”, te rekao da su njegovi advokati “pokrenuli postupak protiv ARD-a”.

– Sve su to spakovali moji politički protivnici, stranke iz Republike Srpske, kojima smeta Uspješna Srpska. Oni su svoju priču proturili kroz ARD, koji je napravio loš posao – ocijenio je Krbanjević.

U kratkom telefonskom razgovoru, on je takođe rekao da “postoji sumnja da je sporna radnica”, u prilogu nazvana Dana, “ranije radila kao prostitutka”, ali da u “La Viti” za to nisu znali kada su je angažovali za njegovateljicu. Najavljen je sudski postupak i protiv nje.

ARD je u svojoj priči, koja je djelimično snimljena i u Crnjelovu i u Bijeljini, navodi da za posao njegovatelja u Njemačkoj nije potrebno znanje, nego – novac. Navodno, za 2.000 evra može se dobiti kompletan “paket”, koji uključuje sve potrebne sertifikate i posao u Bavarskoj.

Foto screenshot ardmediathek.de

Postoje, navodi ARD, čak i “dileri” sertifikata, koji za izvjesnu naknadu spajaju studente koji znaju njemački sa budućim njegovateljima, koji ne znaju ni riječ ovog jezika. Prema njemačkim novinarima, transakcija se obavlja tako što student polaže njemački sa lažnom ličnom kartom, na kojoj je izmjenjena fotografija.

Tako dobijeni sertifikat nije vjerodostojan, ali nije ni falsifikat, pa se prevara teško otkriva.

Dobrotvor drugoligaškog kluba

Mnogi mediji u Srpskoj Krbanjevića opisuju kao dobrotvora, koji “kapital stečen u inostranstvu ulaže u svoj kraj”. Ulaganje se svodi uglavom na FK Sloga iz Crnjelova, koji se za četiri godine, otkako ju je preuzeo Krbanjević, vinuo od najnižeg ranga u sam vrh Druge lige RS.

Foto screenshot ardmediathek.de

Poznavaoci fudbalskih prilika tvrde da je to postignuto “velikim parama” i kupovinom igrača premijerligaša. Iako fudbaleri Sloge uredno na dresovima nose reklame Intenzivne njege “La Vita”, Krbanjević je za ARD tvrdio da nema veze sa tom firmom, nego da je samo “predsjednik fudbalskog kluba”.

Navodno, formalni vlasnik “La Vite” je Krbanovićeva majka.

(Milkica Milojević, Slobodan Popadić)

Srpskainfo