“Mala škola pčelarstva”, koju je organizovalo prijedorsko Udruženje pčelara “Prva pčela” s ciljem omasovljenja pčelarstva na području Prijedora, okupila je oko 60 polaznika.

Predsjednik Udruženja “Prva pčela” Đuro Kunić rekao je novinarima da ih je odziv potencijalnih i aktivnih pčelara pozitivno iznenadio.

-Ne bojimo se konkurencije, već je sami stvaramo jer smatramo da trenutno nemamo dovoljan broj pčelara koji mogu da obezbijede kvalitetnu proizvodnju – naglasio je Kunić.

Teme ove škole su bile tehnologija pčelarenja, proširenje društva i borba protiv rojenja, a među onima koji su je pohađali bilo je ljudi svih uzrasta, od učenika do penzionera, kao i svih profila od poljoprivrednika do inženjera i profesora.

Znanje koje budući pčelari mogu steći na ovim predavanjima je neprocjenjivo, smatraju oni koji imaju više staža u ovoj branši. Naročito u današnjem vremenu, kada, kako su naglasili, klimatske promjene utiču na rad pčela i zdravlje društava.

Poznati prijedorski pčelar Rajko Radivojac izjavio je da se na ovaj način dobijaju edukovani pčelari koji će na ispravan način pristupiti pčelarstvu.

– Samim tim, pčelinje bolesti će biti pod kontrolom, a prinosi visoki. Naravno, ako godina dozvoli, jer promjene se dešavaju stalno kako u prirodi, tako i u opremi i tehnologiji – naglasio je Radivojac, te dodao da je svrha škole upravo držanje koraka sa navedenim promjenama.

Iz “Prve pčele” zahvalili su na podršci koji su organizaciji ove škole dale Srednja medicinska škola, Mikrokreditna fondacija “Eki”, prijedorska Gradska uprava, te Agencija “Preda”.

SRNA/Srpskainfo