Anketni odbor Narodne skupštine Republike Srpske, formiran s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića, većinom glasova danas je zaključio prekjučerašnjim saopštenjem za javnost nije prekršen Poslovnik o radu.

Potpredsjednik odbora, Drago Kalabić, tvrdi da je prilikom donošenja ove odluke preglasan i ostaje pri stavu da su navodi iz saopštenja uglavnom lični stavovi predsjednika odbora, Branislava Borenovića, koji su danas naknadno dobili podršku.

Podsjećamo, stav ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, da je Anketni odbor zlouptrijebio povjerenje Narodne skupštine, jer je u rad uključio i lice protiv kojeg je podignuta optužnica za krivično djelo, uz njegovo psihički status, koji je, kako je rekao, već poznat, Anketni odbor, u spornom saopštenju, nazvao je direktnim pritiskom i ometanjem njihovog rada. I u današnjim zaključcima ponovljena je većina tih stavova.

“Anketni odbor poziva ministra da svoje djelovanje vrati u okvire propisane Ustavom i zakonima Republike Srpske. Anketni odbor napominje da od ministra Lukača do danas nisu dobili niti jedan zvaničan dopis ili dokument kojim se osporava učešće u radu bilo koga od njegovih članova, od stupanja na snagu Odluke o osnivanju Anketnog odbora 11. maja 2018. godine”, rekao je predsjednik Anketnog odbora NSRS Branislav Borenović.

Međutim, potpredsjednik odbora, Drago Kalabić, i dalje tvrdi da je saopštenjem povrijeđen poslovnik o radu odbora. Ponovio je da nije saglasan sa iznesenim stavovima i da nije postojala odluka Odbora o sadržaju saopštenja.

“Vi znate da sam ja potpuno onemogućen, jer sam pozicija, ali ja imam svoj stav i pravo da ga kažem. Ne bih spekulisao o tome kako će izgledati zaključci, ali sam rekao oko stavova svakom članu odbora da bi, u skladu s Poslovnikom, trebalo dozvoliti da ima svoje mišljenje. Moji prijedlozi nisu danas uvaženi, ali nećemo o tome dok ne donesemo konačni izvještaj”, rekao je zamjenik predsjednika Anketnog odbora i dodao da je ružno da se Poslovnik krši na taj način i da “postoji stalna presija da se požuri, da se skrate neke radnje.

Borenović i danas tvrdi da je dobio saglasnost da i ubudće istupa u javnosti u ime odbora, i da su svi navodi koje iznosi poznate činjenice o radu odbora. Dodaje da će Anketni odbor u narednim danima završiti izvještaj predložiti zaključke i mjere Narodnoj skupštini, a svi zapisnici sa sjednica i stenogrami sa saslušanja biće javno dostupni na internet stranici Narodne skupštine.

Kalabić je primjedbi imao i na tempo rada. Smatra da je bilo potrebno uzeti izjave od još nekih lica uključenih u slučaj, ali i od relevatnih stručnjaka, koji bi mogli da dodatno pojasne neke od izjava. Otkrio da je su članovi i jutros dobili određene materijale, koji, ipak, nisu uzeti u razmatranje.

“Nismo se dogovorili o nekim proceduralnim stvarima koje su osnov za naš rad. Ono što je danas urađeno na sjednici Odbora pokazuje da smo dali bjanko povjerenje Borenoviću da sve ovo sam završi i veoma brzo, što je nedopustivo. Morali smo još nekoga ispitati i nismo smjeli ulaziti u istražne radnje. Morali smo razgovarati sa glavnim republičkim tužiocem, suspendovanim inspektorima i stručnjacima iz oblasti patologije”, smatra Kalabić.

Današnji zaključci tako su prve odluke u dosadašnjem radu koje nisu izglasane jednoglasno. Da li će tako biti i prilikom izglasavanja konačnog izvještaja, biće poznato veoma brzo. Podsjećamo, rok za podnošenje izvještaja je 11. jun.

RTRS