Od početka godine do sada, ukupna naplata javnih prihoda veća je za oko 5.500.000 KM, što predstavlja rast od sedam odsto u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Poreske uprave Republike Srpske, Područnog centra Prijedor.

 

Milenko Puzigaća, pomoćnik direktora Poreske uprave RS, Područnog centra Prijedor je rekao da su zadovoljni dinamikom naplate, da u ovom periodu ukupni javni prihodi iznose 77.277.420 KM i da je u odnosu na isti period prošle godine za 7,52 odsto premašen plan naplate.

Kada je u pitanju Područni centar Prijedor, Poreska uprava RS je u posmatranom periodu, po osnovu poreza na nepokretnosti, prikupila 1.426.217 KM, što je za oko 176.390 KM više nego u istom periodu prošle godine. To predstavlja zadovoljavajući trend naplate ove vrste prihoda koji isključivo pripada lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj.

Propisani rok za uplatu prve rate poreza na nepokretnosti bio je do 30. juna, a svim vlasnicima nepokretnosti u RS, koji nisu platili dospjele obaveze poreza na nepokretnosti do tog roka, iznos će biti uvećan za troškove postupka prinudne naplate i kamate.

Iz Poreske uprave pozivaju obveznike i da izmire eventualno neizmirene iznose po osnovu poreza na nepokretnosti iz prethodnih godina. U Područnom centru Prijedor uputili su apel i svim poreskim obveznicima koji nisu upisali svoju imovinu u Fiskalni registar nepokretnosti RS, da to učine što prije, da ne bi snosili sankcije.

M.Stegić/Kozarski