Tekst u zagrebačkom “Večernjem listu” u kojem se ustaški koncentracioni logor Јasenovac naziva “mitom” i tvrdi da je riječ o kampu u kojem su se logoraši “zabavljali”, dio liberalnih hrvatskih medija naziva sramnim, dok desničarski portali likuju.

Uvodnik novinara Milana Ivkošića, koji je posvećen Јasenovcu i knjizi revizioniste Igora Vukića, izazvao je zgražavanje, ali i odobravanje u Hrvatskoj.

“U logoru je bilo obilje radionica u kojima su zatvorenici mogli da pokažu kreativne sposobnosti i sposobnosti za izradu komplikovanih proizvoda.

Tako su u jednoj radionici izrađivani dijelovi za automobile i avione. Te su ga radionice činile radnim (logorom), rad je obilježavao svakodnevni život”, navodi autor, objašnjavajući naziv “radni logor”.

Poznati desničarski kolumnista, jedan u nizu onih koji sve češće negiraju zločinački karakter ustaške države i genocid na Srbima, Јevrejima i Romima, tvrdi da je Јasenovac “stvarao priliku za kreativnost”.

“U logoru je bilo i zabave. Bilo je sportskih utakmica, pogotovo fudbalskih, koncerata, predstava, među kojima su izvođena i djela koja su stvarali sami zatvorenici”, piše autor.

Ovaj desničarski novinar tvrdi i da su se jasenovački logoraši “bavili naukom”.

Sve svoje stavove, koji su uvredljivi za brojne žrtve ustaških koljača u nacističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), autor zasniva na knjizi Igora Vukića, pseudoistoričara.

Vukić je sekretar “Udruženja za istraživanje trostrukog logora Јasenovac”, koje se svim snagama trudi da opravda, umanji ili negira zločine ustaškog režima u NDH.

Prema Vukićevoj logici, bolesni partizani su za jasenovačke logoraše bili veća prijetnja od ustaških koljača.

U velikom dijelu hrvatske javnosti, ne samo u medijima, već i obrazovnim institucijama, pa i politici, traje proces ublažavanja i umanjivanja zločina ustaša, uz obavezne poruke kako su za satanizaciju NDH najviše krivi Srbi i komunističko nasljeđe.

Odomaćivanje ustaškog pozdrava “Za dom spremni!” i njegova pravna rehabilitacija bili su samo logičan slijed reustašizacije društva, napominju politički analitičari.

SRNA/ATV