U Banjaluci na sjednici Kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske, odlučeno je da neće biti posebne skupštinske sjednice.

Iz opozicije su rekli da je neusvajanjem dnevnog reda Kolegijum prekršio Ustav i Poslovnik. Po poslovniku, tvrde, Kolegijum se ne uzjašnjava. već samo itvrđuje datum sjednice, a poslanici su ti koji odlučujuo dnevnom redu. Takođe smatraju da je to presedan i da to ne poznaje skupštinska praksa.

Sazivanje posebne sjednice svojim potpisima zatražila su 32 narodna poslanika, koja su za dnevni red predložila jednu tačku – “Razmatranje neustavnih i nezakonitih radnji pojedinih predstavnika institucija Republike Srpske u slučaju ubistva Davida Dragičevića”.

“Kolegijum se, kao i na svim prethodnim sjednicama, izjašnjavao o utvrđivanju konačnog prijedloga dnevnog reda na osnovu člana 34. Poslovnika u kojem se navodi da „Kolegijum utvrđuje:usaglašeni prijedlog dnevnog reda, datum i vrijeme trajanja zasjedanja Narodne skupštine“, te člana 116. Stav 2. Poslovnika u kojem stoji da se „ o pripremljenom prijedlogu dnevnog reda izjašnjava i utvrđuje ga Kolegijum Narodne skupštine“.

Za predloženi dnevni red glasali su predstavnici klubova poslanika SDS, PDP i NDP, protiv su bili predstavnici klubova poslanika SNSD, SP i SDS-K, a suzdržan predstavnik Kluba poslanika DNS-a.

RTRS