Obavještajna agencija BiH, nastavila je sa tajnim prisluškivanjem telefonskih razgovora predsjednika Srpske Milorada Dodika, ali i drugih članova najvišeg rukovodstva Republike Srpske, saznaje portal “Infosrpska.ba”. Tu informaciju, kako je navedeno na stranici portala, dobili su od izvora iz OBE, koji navodi da je “formalni razlog za nezakonito prisluškivanje – navodna sumnja u vezu rukovodstva Srpske sa obavještajnim sistemom Rusije i Srbije.

Prema navodima portala “Infosrpska”, osim prisluškivanja predsjednika Republike Milorada Dodika i najvišeg rukovodstva Srpske, u jednom periodu, istim povodom praćen je i prisluškivan i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, naročito prilikom kontakata sa Dodikom i rukovodstvom Srpske. Tu informaciju potvrdio je i Dodik u emisiji “Predsjednik govori” naše televizije.

“Јa sam na njihovoj listi slušanih i progonjenih osoba. Oni to rade i prema Vučiću i prema srpskom rukovodstvu, državnom rukovodstvu. To je protiv srpskih državnih i nacionalnih interesa ta obavještajna služba kojoj taj tamo neku Buha Mladena Ivanića, kojeg je on postavio tamo, daje legitimitet. To su ozbiljni ljudi koji su u namjeri da ovdje destabilizuju sve i učine loše Republici Srpskoj”, rekao je Dodik.

Portal “Infosrpska” navodi i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio upoznat sa tim i o tome je, piše u tekstu, svojevremeno upoznao i srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića. Za potpredsjednika NSRS Nenada Stevandića, ova informacija ne predstavlja ništa novo. I ranije je, kaže Stevandić, upozoravao da OBA prisluškuje srpske funkcionere.

“Ono što je najtužnije u svemu tome je što su to dobili zahvaljujući srtpskim kadrovima, prvenstveno ministru bezbjednosti, poslanicima Saveza za promjene u Parlamentarnoj skupštini, kao i članovima Savjeta ministara koji ih puštaju da to rade. Ne samo puštaju, već im daju alibi stalno izmišljajući i fabrikujući afere protiv lidera Srpske koji se bore za njen napredak, razvoj i opsatnak”, kaže Nenad Stevandić, potpredsjednik NSRS.

Početkom prošle godine u javnost je procurila afera “Ušće”, o kojoj je prva izvještavala naša televizija. Tada je Stevandić tvrdio da je dobio dokumenta koja pokazuju da državni vrh Srbije i Srpske prisluškuje Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH.

“Kada smo upozorili da oni to rade i pokazali dokumenta koja su nam poslali anonimno, oni su tada smijenili predsjedavajućeg za kontrolu obavještajnih službi u Savjetu ministara i dobili još veću logistiku i još veće mogućnosti da prisluškuju. Od tada je ta služba potpuno podivljala i radi sve protiv Srpske”, ističe Stevandić.

Prema pisanju portala “Infosrpska”, u okviru predstojećih opštih izbora, rukovodstvo OBA nastoji da diskredituje Dodika na bilo kakav način, kao i pronalaženjem najslabijih karika iz njegovog bliskog okruženja.

“Njihova služba kreira događaje ovdje u Republici Srpskoj. Sjetite se samo kada smo imali ono fenomenalnu proslavu na koju sam ja ponosan, 9. januar ove godine. Da nisu oklijevali čak, naveče su odmah plasirali laž o paravojnim formacijama ovdje u Republici Srpskoj i čitav svijet je prihvatio tu priču. To je kreirala ta služba. Ona radi direktno protiv Republike Srpske”, istakao je Dodik.

Ono što najviše zabrinjava OBU, prema tekstu portala “Infosrpska”, jesu rezultati istraživanja javnog mnjenja prema kojim Milorad Dodik sigurno pobjeđuje za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske. Zbog toga, navodi se u tekstu, “rukovodstvo OBA i njen šef Osmica sa takvim žarom čini sve da bi diskreditovali Milorada Dodika”.

RTRS