Sutra će u Kozarskoj Dubici biti obilježene 23 godine od odbrane zapadnih granica Republike Srpske i BiH od hrvatske agresije.

U 11.00 časova kod spomen-krsta u Kozarskoj Dubici, biće služen parastos i položeni vijenci i priređen prigodan umjetnički program.

Na području Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice, 18. i 19. septembra 1995. godine, u hrvatskoj agresiji ubijena su 104 lica, od kojih 54 civila. Materijalna šteta procjenjuje se na 180 miliona KM.

– Sutra ćemo obilježiti pokazati veliku zahvalnost i neizmjerno poštovanje prema svim ljudima koji su stradali za stvaranje Republike Srpske, a posebno prema onima koji su stradali na potezu Novi Grad-Gradiška. Oni su, uz jedan herojski čin koji je iziskivao velike žrtve, odbranili zapadne granice Srpske i spasili taj dio Republike – rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

Savanović je podsjetio da je u toku trajanja ofanzive Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH na jugozapadni dio Srpske, Hrvatska napala i zapadni dio Republike Srpske na prostoru od Novog Grada do Gradiške s namjerom da se okupira teritorija do Banjaluke i stvore uslovi da se dejstva produže do rijeke Drine.

– Ovo je bila realizacija plana da Srba zapadno od Drine ne smije da bude – istakao je Savanović i zaključio da srpski narod u Republici Srpskoj mora biti jedinstven i oprezan, a Srpska stabilna i ekonomski jaka da se ovako nešto nikada ne ponovi.

RTRS