Rijetki su primjeri istinskih entuzijasta u današnjem fudbalu, pogotovo u Republici Srpskoj u kojoj se ova grana ljudskog stvaralaštva iskorištava za ličnu promociju, dobit, sticanje visokog društvenog statusa i preduslov za dobijanje moći i sticanja autoriteta.

Međutim, slika sa Gradskog stadiona u Prijedoru govori da i u današnjem bremenitom i izopačenom vremenu postoje ljudi koji se žrtvuju za fudbal, ništa im nije strano i u fudbalu nisu zbog sebe i svoje promocije, već zbog samog kluba, mladosti, budućnosti, ali i bogate istorije.

Radomir Dukić Duka aktuelni predsednik Fudbalskog kluba Rudar Prijedor koji je na ovu funkciju stigao u godini 90. klupskog rođendana izašao je sam na teren i čistio lopatom odvodni kanal uz igralište, bez imalo ustručavanja i ustezanja. Činjenica koja govori još više koliko je ustvari Dukić fudbalski entuzijasta jeste ta da je na stadion došao za vreme pauze na poslu u MUP-u Republike Srpske.

-Kada se prihvatim posla i funkcije onda ne želim to da otaljavam, već da radim u interesu kolektiva u kojem sam i da ličnim angažmanom dajem primjer i ostalima. Nisam od onih koji puno pričaju, a malo rade. To su mogli, za ovo kratko vreme, da se uvjere svi ljubitelji fudbala u Prijedoru, ali i simpatizeri kluba. Ništa mi nije strano niti se čega stidim. Volim da radim. Ovaj gest je samo jedan primjer kako svi treba da budemo angažovani da bi nam na opštem polju i kolektivno bilo bolje – istakao je Radomir Dukić.

Dok je predsjednik čistio odvodni kanal sekretar kluba Veljko Veljo Janjetović je upalio mašinu, zakačio valjak i valjao igralište Gradskog stadiona. I on je, kao i Duka, pokazao visok stepen entuzijazma, zaposlen je u prosveti, a u klubu je već godinama administrativac, prvo u omladinskom, a sada i u seniroskom pogonu.

-Ne može samo predsednik da radi već i mi oko njega, saradnici. Šalu na stranu. Imamo dobar tim koji za sada uspešno funkcioniše, i takmičarski i organizaciono, što se vidi i na rezultatima. Početak sezone nije bio nimalo jednostavan, ali smo se izvukli. Verovali smo i gajili nadu. Sada smo na dobrom putu, međutim nećemo ništa da prejudiciramo. Analize će tek da uslede, a do tada ličnim primjerom ćemo pokazivati, svi mi, kako jedino možemo da opstanemo – rekao je Veljko Janjetović.

Malo je danas takvih kao što su Radomir Dukić i Veljko Janjetović, predsednik i generalni sekretar Fudbalskog kluba Rudar Prijedor. Grad na Sani uvek je bio sportski centar i sredina, ali i grad fudbalskog entuzijazma.

Drljača čistio snijeg

Godina je bila 1995, decembar, sneg do koljena. Posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma u Prijedor se vraćao normalan život, na rasporedu su bile i finalne utakmice drugog Kupa Republike Srpske Rudar Prijedor – Borac (Banjaluka).

Prvi meč igran je na Gradskom stadionu u Prijedoru, a mašine su danonoćno čistile snijeg sa igrališta. Tadašnji predsednik kluba i visokopozicionirani činovnik MUP-a i Opštine Prijedor Simo Drljača se solidarisao sa radnicima komunalnog preduzeća i lopatom čistio bijeli prekrivač, samo da ne bude odgađanja utakmice, a da se Prijedor dokaže kao istinski grad sporta i domaćin. Rezultat je tog 16. decembra 1995. godine bio nerešen – 2:2. Sedam dana kasnije u Banjaluci Borac je pobedio 3:2 golom Milorada Bilbije u 90. minutu i osvojio pehar.

Sportski žurnal/Slavko BASARA