Prijem Albanije u Organizaciju islamske konferencije i rat u BiH predstavljaju dva ključna događaja koja su doprinijela pojavi islamskog ekstremizma na Kosovu i Metohiji, objavljeno je na sajtu eurasiareview.com.

U tekstu pod naslovom “Islamski ekstremizam na Kosovu i trenutne odgovarajuće okolnosti” podsjeća se da je tokom devedesetih godina prošlog vijeka situacija na Kosovu i Metohiji i Albaniji bila okarakterisana političkim tenzijama, dubokom ekonomskom krizom i nemoći ispravnog funkcionisanja sistema.

Autor podsjeća da nakon što je Albanija dobila punopravno članstvo u OIK-u, albanske vlasti počele su sa izdavanjem viza državljanima arapskih zemalja ili čak nisu morali ni da podnose zahtjev, a što je otvorilo put za nesmetan priliv radikalnih islamističkih terorističkih struktura iz arapskog svijeta na teritoriju Albanije, Kosova i Metohije i generalno područje Balkana.

“Po izbijanju rata u BiH uslijedio je organizovan priliv mudžahedina, koji su se prije toga borili u Avganistanu u ratu sa Rusijom i oni su pojačali radikalizaciju cjelokupne muslimanske populacije na teritoriji bivše Јugoslavije”, navodi se u tekstu.

Isti izvor ističe da je nakon povlačenja sovjetskih vojnika i proglašenja “Islamske države Avganistana” 1992. godine misija više hiljada mudžahedina u toj zemlji završena.

“Ti mudžahedini, koje finansiraju arapski krugovi, počeli su masovno da pristižu u BiH kako bi ostvarili svoje džihadističke ambicije i širili vjersku ideologiju što će pomoći određenim arapskim državama da prošire svoju sferu uticaja na Balkanu”, navodi se u tekstu.

Isti izvor dodaje da su oni, nakon što je rat završen, deportovani iz BiH a neki su došli do rukovodećih pozicija u različitim međunarodnim terorističkim organizacijama.

Među njima je Kalid Šeik Mohamed koji je osmislio teroristički napad na SAD 2001. godine, a drugi je Ramzi bin el Šib koji je bio član ćelije u Hamburgu koja je pripremila napad na SAD 2001. godine.

Prema nekim procjenama, u BiH je tokom rata ušlo oko 5.000 džihadista, od kojih neki i dalje žive u BiH, a drugi su se pridružili džihadističkim pokretima u Avganistanu, Pakistanu i na Bliskom istoku

U tekstu se navodi da su 1990. godine u Albaniju počeli da pristižu članovi islamskih nevladinih organizacija sa Bliskog istoka kako bi oživjeli islam dijeljenjem različitog vjerskog materijala i pomoći.

Po izbijanju rata u BiH, oružanog sukoba u Albaniji 1997. godine i početka sukoba na Kosovu i Metohiji 1999. godine i kasnije rata u Makedoniji stvoreni su svi preduslovi za nekontrolisan ulazak više desetina pripadnika islamskih organizacija sa Bliskog istoka i za njihove destruktivne aktivnosti u svim područjima naseljenim muslimanima na Balkanu, navodi ovaj portal.

Ove “vjerske” ili “humanitarne” organizacije promovisale su novu radikalnu vjersku ideologiju, a u te organizacije spadaju Međunarodna islamska humanitarna organizacija /IIRO/, zatim Arapsko-albanska islamska banka, te Fondacija “Muvafak”.

Međunarodnu islamsku humanitarnu organizaciju osnovao je saudijski kralj Kalid bin Abd el Aziz i ona je dio OIK-a, navodi se u tekstu i dodaje da je ova organizacija prva svoje vrste kojoj je dozvoljen ulaz u Albaniju. “Takođe, predstavnici ovih kompanija pokrenuli su destruktivne aktivnosti finansiranjem širenja radikalne islamističke ideologije kroz različite humanitarne stimulacije”, ističe se u tekstu.

U tekstu se podsjeća da je Arapsko-albanska islamska banka obećala po dolasku u Albaniju 1992. godine značajne zajmove za obnovu i ekonomski razvoj zemlje. “Međutim, umjesto toga banka je isključivo finansirala izgradnju više stotina džamija i vjersku obuku više hiljada mladih Albanaca. Obuka se odvijala širom Albanije, ali i u različitim islamskim centrima u Turskoj, Saudijskoj Arabiji, Egiptu, Maleziji, Pakistanu..”, ističe autor.

Fondacija “Muvafak” vezuje se za Osamu bin Ladena koji je posjetio Albaniju 1994. godine kada je ova fondacija i otvorena.

Fondacija, kojim je predsjedavao Јasin Abdulah Fizedin el Kadi, radila je na širenju selafijske doktrine u Albaniji.

Drugi ogranci ove organizacije nalaze se u BiH, Pakistanu, Sudanu i Somaliji i oni se bave nalaženjem finansijskih resursa za podršku međunarodnim terorističkim aktivnostima, zaključuje se u tekstu.

SRNA/RTRS