Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne supštine BiH zakazana za sutra odgođena je, jer klubovi poslanika nisu dostavili prijedloge za izbor članova stalnih parlamentarnih tijela. Prethodno je i SNSD tražio odgađanje sjednice, jer ne postoji skupštinska većina. Јoš jedan razlog su i opstrukcije i ucjene u izboru predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Sarajevski brend – mešetarenje i ucjene prilikom izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara, vraćen je inicijatorima kao bumerang. Nakon što su, združeno, članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić, kršeći normativne rokove, podršku SNSD-ovom Zoranu Tegeltiji uslovili nikad završenom listom “želja”, a Komšićevi “emisari” u bh. Parlamentu blokirali formiranje čak i Komisije za izbor Savjeta ministara, račun su im ispostavili izborni pobjednici iz Srpske. Sve u skladu sa Poslovnikom o radu!

– Zašto bi se ulazilo u proces konstituisanja stalnih komisija, ako ne znamo šta je struktura vlasti i ako nemamo izabranog predsjedavajućeg Savjeta ministara – pita Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH.

Kandidatske liste za parlamentarne komisije, poručuju iz srpske većine, biće “na čekanju” sve dok sarajevski članovi Predsjedništva ne prestanu da blokiraju imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara. Džaferovićev partijski kolega ministar – poslanik Adil Osmanović, međutim, po ustaljenoj SDA-ovoj praksi samoproglašenih vrhovnih tumača svega i svačega, sada misle kako formiranje zakonodavne bh. vlasti ne treba vezivati za izvršnu.

– Cijenimo da ne treba u istu ravan dovoditi rad Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sa imenovanjem predsjedavajućeg Savjeta ministara – kaže Osmanović.

“Misli” i Komšićev partijske kolega Dženan Đonlagić, baš kao i lider mu u Predsjedništvu, da stari saziv Savjeta ministara u tehničkom mandatu može da zasjeda cijeli četverogodišnji mandat. Poručuje: “Nemamo ništa protiv!”.

Ono što Demokratska fronta jasno govori iz stavova SDA se samo naslućuje. No, kako bi u tom slučaju, ministri – poslanici Osmanović, Zvizdić, Šarović i Mektić, mimo Ustava, zakona i demokratske prakse, istovremeno bili i predlagači i “usvajači” normativa, odgovor ne nude. Na sceni je perfidna i licemjerna namjera da se opstruišu izborni rezultati u Srpskoj, bez dileme je predsjedavajući Srpskog kluba Nenad Stevandić. On podsjeća na uzroke i posljedice blokade u formiranju bh. vlasti.

– Uzrok i posljedice treba detaljno da se izanaliziraju. Uzrok je pokušaj da se ne formiraju organi u BiH i da se nastavi sukob starog Savjeta ministara sa Republikom Srpskom, a posljedice su naravno ovo što mi danas imamo. Ko to na ovom svijetu može da kaže da je jedna stvar Savjet ministara, a druga Parlamentarna skupština kada upravo rade zajednički posao – ističe Stevandić.

Umjesto odgovora kada će biti održana sjednica Doma, predsjedavajuća Borjana Krišto spremna tek da na zakonske obaveze podsjeti.

– Svako ima svoje stavove i to je legitimno, ali mi kao Kolegijum moramo poštovati zakonske i ustavne, te poslovničke odredbe o sazivanju i održavanju sjednice – navodi Krišto.

Poslovnički rok za izbor parlamentarnih komisija već istekao. Baš kao i mnogo prije njega rok Predsjedništvu BiH za imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara. I nije to izuzetak već pravilo! Da oni sarajevski politički konvertiti koji se u zakone deklarativno “najžešće” zaklinju, a napredak BiH u prioritete ističu, u praksi različitim kalkulacijama upravo suprotno čine! Do kada tako i nakažnjeno?

RTRS