Za džihad u Bosni i Hercegovini “spremno je” 10.000 mudžahedina, suština je skandaloznog video – zapisa u kojem se “slavi vakat kada će doći rat”. I dok prijeteći zapis, u kojem se veliča i zloglasni ratni odred “El mudžahedin”, kruži internet mrežama, iz Sarajeva nema reakcije. Čak ni osude! Samo ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić iznuđeno odgovara kako je sve “pod kontrolom”.

“Kad bude vakat došao, kad bude vakat došao, to će javno biti, to nije tajna, ako mene Alah poživi, pa čujem tu vijest da se poziva na džihad, pa odmah će se odazvati ne samo 10.000 mudžahida u BiH, već će se odazvati čitava Evropa mudžahida”, dio je sadržaja video klipa na Fejsbuku.

Prijeteći video na svom Fejsbuk profilu objavio je izvjesni Vahidin Delić! Uz njega i mnoštvo ekstremističkih objava!

Hvalospjevi o odredu “El mudžahedin” čiji su pripadnici po Bosni u posljednjem ratu “sjekli” srpske i hrvatske glave.

Veličanje SDA i njenog osnivača Alije Izetbegovića. Više od 100.000 pregleda za samo nekoliko dana.

I gotovo isto toliko poruka prijetećeg sadržaja upućenih Srbima s obje strane Drine, uvredljivih – povodom Božića, Dana Republike Srpske, ili obilježavanja ubistva vojnika ЈNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici…I gotovo isto toliko “obećanja” da će se “pridružiti” sami ili čak sa svojom djecom, “kada dođe vakat”! Za to vrijeme sarajevski “spavači” ćute.

Bezbjednosni, politički… Čak i medijski, koji gotovo do posljednjeg, pomno prate privatni život pjevaljki! No Delić i “Delići” ih “ne interesuju”! Oglasio se jedino Dragan Mektić! Iznuđeno! Tvrdi kako je sve pod nadzorom! Uobičajeno!

“Mi taj problem držimo pod kontrolom, pratimo, nadziremo, između ostalog i samog tog Delića, i mislim da na taj način samo on pokušava da proizvede dodatne tenzije. Delić će zbog ovog i zbog nekih ranijih saznanja koje imamo o njemu, biti pod posebnim tretmanom službi”, ističe Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Kako sarajevski “bezbjednosni čarobnjaci” “tretiraju” Delića govori i činjenica da njegov fejsbuk profil nije čak ni ugašen! Na njemu danas samo umjesto inicijalne objave, druga ne manje prijeteća – sa polumjesecom, zvijezdom i natpisom “Kad vakat bude došao”! I porukom da se “Bošnjak Vahidin plaši samo Alaha”!

Na profilu i mnoštvo ranije neobjavljenih ili rijetko viđenih snimaka iz ratnog i postratnog perioda. Nije vlasnik profila niti njegov “junak” puki “proizvođač tenzija” kako reče Mektić. Naprotiv!

“On operiše sa 10.000 pripadnika i vojnika, mudžahedina koji su spremni da se bore. Taj podatak se poklapa sa saznanjima obavještajnih službi u regionu da je zaista riječ o 10.000 mudžahedina koji su kroz razne forme okupljeni i organizvani u BiH”, rekao je Dževad Galijašević, stručnjak za bezbjednost.

“Da se vrlo efikasno u saradnji sa bezbjednosnim strukturama zemalja u okruženju pronađe, locira, uhapsi i procesuira… Јedino taj odgovor bi bio pravi odgovor, ukoliko ne želimo da tu bezbjednosnu prijetnju i bezbjednosni problem propustimo da prođe kao i brojne koje su do sada bile u BiH”, navodi Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu banjalučkog Univerziteta.

Upravo tako, reagovale su srpske službe kada je prije koji dan, i bez fejskbuk objave, BIA otkrila, a policija uhapsila u Novom Pazaru, Armina Alibašića i zaplijenila naoružanje, hemikalije za eksplozivne naprave, zastave Islamske države…Spriječen je kažu u planiranom terorističkom aktu.

No bh. službama to nije primjer preventivnog djelovanja, čak ni kada su prijetnje, kao u ovom slučaju, eksplicitno izrečene. Njima je “milije” da, i sebe i građane, institucionalno ubjeđuju kako se u BiH ne vijore zastave Islamske države, a one prečesto kao “ukras” osviću! Da obećavaju kako će se “obračunati” sa paradžematima, pa obećanje “zaborave” ili da nam potencijalni teroristi naprasno evaluiraju u “turiste”, a dokazani iz Bugojna, Zvornika, Rajlovca…- u rokere!?

RTRS