“Depresivna vagina” zaista postoji i mnoge žene pate od nje

Da li ste ikada čuli za ovo medicinsko stanje?

Depresivna vagina” kao fraza deluje smešno, ali se ne radi o zabavnom stanju. Naime, ovo je vrlo komplikovana medicinska pojava od koje pate mnoge žene.

“Depresivna vagina” je termin za neverovatno bolno medicinsko stanje poznato kao vulvodinija. Smatra se da to stanje pogađa oko 15 odsto žena u svetu, a glavni simptom je konstantan bol u vulvii oko nje.

Šta je vulvodinija?

Prema stručnjacima vulvodinija može da zadesi žene bilo kojih godina. Často se dešava i kod žena koje su inače zdrave.

Ovo stanje može biti dugoročan problem i može biti izazvano nečim tako jednostavnim kao što je ubacivanje tampona ili dodirivanje tokom seksa.

Za neke žene ovaj problem može da bude još teži, odnosno da se bol širi na butine i zadnjicu.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Kako lečiti vulvodiniju?

Postoji niz tretmana koji se uključuju kada neka žena pati od “depresivne vagine”, kao što su anestetski gel i lekovi protiv bolova, pa čak i antidepresivi.

Takođe, ima stvari koje možete i sami uraditi kod kuće da biste se osećali bolje, ukoliko patite od ove naporne bolesti. Bitno je da nosite 100 odsto pamučno rublje, da izbegavate mirisne higijenske proizvode i da redovno stavljate hladne obloge na bolno područje.

Međutim, nova istraživanja su možda pronašla alternativni način za poboljšanje života miliona žena koje pate od vulvodinije.

Istraživači sa Univerziteta za zdravlje i nauku u Oregonu u Portlandu tvrde da je to grupna terapija, koja može da pomogne ženama da ublaže svoje simptome.

Foto-ilustracija: Profimedia

Studija, koja je objavljena u časopisu “Journal of Lover Genital Tract Disease”, pokazala je da većina žena sa takvim stanjem ima značajno poboljšanje u svojim simptomima posle šest meseci grupne kognitivne terapije.

Ova metoda se obično koristi za lečenje depresije i anksioznosti, odnosno kognitivno-bihevioralna terapija je vrsta terapije koja pomaže ljudima da upravljaju problemima tako što menjaju način na koji razmišljaju i deluju.

Prema istraživačima, u poređenju sa grupama za podršku obrazovanju, grupna kognitivno-bihevioralna terapija je pokazala veće poboljšanje i ukazala da bi mogla da ponudi prednosti u smanjenju distresa povezanog sa izazvanom lokalizovanom vulvodinijom.

(Telegraf.rs / mirror.co.uk)

Preporuka

Kako da pobijedite proljećni umor
views 39
Proljećni umor je osjećaj pojačanog umora, smanjene koncentracije i lošeg raspoloženja, koji se javlja početkom proljeća, u martu i aprilu. Riječ...
Tata je krivac: Sedam osobina koje dete nasleđuje ...
views 114
Mnoge osobine nasleđuju se od kombinacije gena oba roditelja, ali za neke je zaslužan samo muškarac Naravno da ste nasledili gene oba roditelja, al...
Spriječite erektilnu disfunkciju na vrijeme: 7 zna...
views 130
Jedan od najvećih strahova muškaraca jeste da “tamo dole” nešto ne radi kako treba To što nemate problema sa penisom dok pružate zadovoljstvo partner...
Kad mjerimo pritisak, svi OVO radimo, a to podiže ...
views 157
Visok krvni pritisak je pošast savremenog čovjeka koja pogađa skoro svaku drugu odraslu osobu. Često, naročito u početnoj fazi, ne daje nikakve simpto...
Srpskoj potrebna vakcina protiv infekcija izazvani...
views 57
Zvanična statistika pokazuje da oko 180 do 200 žena u Srpskoj godišnje oboli od karcinoma grlića materice. Preventivna HPV vakcina, a ima ih tri, štit...
Doktor Solaković ruši sve tabue o zdravom životu! ...
views 331
Doktor Emir Solaković je opšti i kardiovaskularni hirurg, redovni je profesor Medicinskog fakulteta u Sarajevu i nekada šef Vaskularne klinike Kliničk...