Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i potpredsjednik SNSD-a, za N1 je kazao da će sljedeća sjednica Zastupničkog doma biti održana kada Predsjedništvo BiH imenuje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Radmanović je naveo da kolegij Predstavničkog doma redovno radi i priprema prvo zasjedanje Doma, dok ostali zastupnici imaju obavezu da održavaju kontakte sa svojim izbornim bazama.

– Ostao je dio nezavršnog materijala iz prošlog saziva. Kolegij će prekosutra zasjedati i tvrditi koja će komisija razmatrati koji materijal – pojasnio je.

Podsjetio je da je na proširenom kolegiju, koji je održan prije dvadesetak dana, odlučeno da će se početi raditi nakon što Predsjedništvo BiH imenuje predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Radmanović tvrdi da to nije ucjena, niti uslov.

– To je pritisak na Predsjedništvo BiH da poštuje zakonske odredbe. Zašto to ne rade morate pitati njih u Predsjedništvu – kazao je gostujući u Danu uživo.

Upitan da prokomentariše izjavu aktualnog predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića, koji je prije dvije sedmice rekao da će biti predsjedavajući sve dok se ne usvoji Godišnji nacionalni plan, Radmanović je kazao da to tumači kao čistu ucjenu.

Radmanović je pojasnio i svoju nedavnu izjavu, kada je kazao da određenim liderima ne odgovara dogovor i normalizacija situacije, kazavši da je dao ocjenu pojave u cjelini.

– Rekao sam da postoje snage, nisam rekao da se radi o pojedincima. Jasno je da se govori o sarajevskom političkom krugu, nije vezano za pojedince – pojasnio je.

Na insistiranje voditelja da otkrije o kojim se snagama konkretno radi, Radmanović je kazao da je SDA nosilac sarajevskog političkog kruga, zajedno sa drugima kojima ne odgovara da dođe do dogovora.

Radmanović je najavio da će se pregovori sa SDA nastaviti kad budu spremni, podsjetivši da su iz SDA kazali da će biti spremni nakon formiranja Doma naroda Parlamenta FBiH.

– Nakon toga, potrebno je sastati se utroje sa HDZ-om, kao i sa eventualnim koalicionim partnerima koje SDA najavljuje da su potrebni, ako je moguće i naredne sedmice – kazao je.

Prema Radmanovićevim riječima, i DF je prihvatljiv partner, dodavši da je njegova izjava o Željku Komšiću kao osobi koja ima antidejtonsku koncepciju, izvučena iz konteksta.

Upitan kako se SNSD može slagati sa HDZ-om kada se ne slažu oko NATO puta BiH, Radmanović je kazao da nije moguće da se slažu u potpunosti oko svega.

Nakon što su predstavnici SDS-a i PDP-a kazali da nisu dobili poziv od SNSD-a za zajednički nastup na državnom nivou, Radmanović je podsjetio da je na sastanku svih političkih partija iz RS-a, povodom pisma u kojem je SDA najavila incijativu za promjenu imena entiteta, upućen javni poziv svim strankama.

(TV N1)