U Nacionalom parku “Kozara” ima manje otpada nakon što je Centar za životnu sredinu realizovao aktivnosti na jačanju svijesti posjetilaca o problematici neadekvatnog deponovanja ambalažnog otpada u prirodu.

– I dalje je neophodno kontinuirano raditi na edukaciji posjetilaca – saopšteno je danas iz ove nevladine organizacije sa sjedištem u Banjaluci.

Direktor Nacionalnog parka “Kozara” Dragan Romčević rekao je da je dugoročna vizija Parka da kante i kontejneri za otpad budu postavljeni u urbanim zonama, a da posjetioci šireg prostora Parka otpad odnose sa sobom.

Ekološki aktivisti fokusirali su se na edukativne šetnje, utvrđivanje problematičnih lokacija na kojima se skuplja otpad, postavljanje neophodnih kanti i informativnih tabli i ukazivanje na problem i dugoročnost raspadanja ambalažnog otpada u prirodi.

– Park je u mnogim dijelovima nepristupačan za motorna vozila koja bi odvozila smeće, pa je opravdano nepostojenje kanti. Apelujemo da svi posjetioci otpad uredno nose sa sobom – istakla je Iva Miljević iz Centra za životnu sredinu.

Centar za životnu sredinu je u Nacionalnom parku “Kozara” tokom 2018. godine sprovodio projekat “Primjer pokaži, brini o ambalaži”, koji je sufinansirao Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, a trenutno realizuje dva naučno-istraživačka projekata čiji će rezultati biti objavljeni do sredine godine.

Riječ je o istraživanju šišmiša i saproksilnih tvrdokrilaca.

SRNA/Srpskainfo