Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Srpske, Draško Stanivuković ponovo je pod optužbama za zloupotrebu djece u političke svrhe.

Navodni politički govor održao je u petak đacima Osnovne škole “Desanka Maksimović” u banjalučkom naselju Dragočaj.

Stanivuković negira optužbe, tvrdeći da nije bilo riječi o političkom govoru već o inicijativi za pokretanje akcije uređenja školskog igrališta.

Draško Stanivuković grupi učenika OŠ “Desanka Maksimović” održao je politički govor, tvrdi direktor. O svemu ga je obavijestio učenik. Zbog Stanivukovićevog poteza na adresu škole stigle su, kaže direktor, i žalbe roditelja. Ovakve optužbe poslanik PDP-a odbacuje.

Tvrdi, sa đacima je razgovarao na njihov i poziv njihovih roditelja, nakon prikupljanja potpisa za izgradu prelaza preko magistralnog puta u blizini škole.

– Po riječima učenika, gospodin Stanivuković je okupio učenike i držao im govor. On je rekao da će kupiti mreže za golove, nacrtati zajedno sa njima linije na igralištu, napraviti semafor – kaže Srđan Bogdanović, direktor OŠ “Desanka Maksimović” iz Dragočaja.

– Napravićemo zajedničku akciju, a ja ću takvu inicijativu direktno da uputim OŠ “Desanka Maksimović” u Dragočaju i da čekamo da dobijemo dozvolu. Јa mislim da je to dobra inicijativa. Ko može biti imun na poziv djece. Mislim da sam ja samo običan čovjek – tvrdi Stanivuković.

Iako pojednačne slučajeve ne želi da komentariše, ombudsman za djecu Republike Srpske kaže – Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju je jasan i kaže, u školi nije dozvoljeno političko djelovanje u vrijeme nastave. Za eventualne prekršaje kriva je škola.

– Škole su prije svega vaspitno-obrazovne ustanove. Škole su dužne da da zaštite učenike o svakog neprimjerenog sadržaja ili događaja koji na bilo koji način ugrožava cjelovit i harmoničan sveukupni razvoj učenika – poručuje Dragica Radović, ombudsman za djecu Republike Srpske.

S obzirom na to da se, prema tvrdnjama direktora, sve desilo u vrijeme nastave o čemu postoji i video zapis sa nadzornih kamera ostaje pitanje eventualne odgovornosti. Direktor kaže – osoblje je reagovalo na vrijeme.

– I ja sam bio u školi u fiskulturnoj sali koja se nalazi u zadnjem dijelu škole. On je jednosavno ušetao, bio par trenutaka i kad smo mi to primijetili, on je otišao – objašnjava Bogdanović.

U svakom slučaju iz ombudsmana apel – odrasli da pokažu odgovornost prema društvu u cjelini, a posebno prema djeci kao najranjivijoj kategoriji koju u svakom trenutku treba zaštiti od bilo kakvih negativnih sadržaja.

RTRS