– U Muzeju Kozare u Prijedoru večeras je otvorena izložba grafika pod nazivom “Iluzivna stvarnost” autorke Jelene Jovančov.
Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić izjavio je da je riječ o likovnoj umjetnici snažno izraženog istraživačog stvaralačkog duha.

“Umjetnica dolazi iz Crne Gore i privukla je pažnju još od studentskih dana na Akademiji umjetnosti na Cetinju, kada dobija i prve značajne nagrade, a podaci iz njene bogate radne biografije da je imala 22 amostalne izložbe i učestvovala na više 250 selektovanih nacionalnih i međunarodnih izložbi govore da je riječ o autoru snažne stvaralačke energije”, rekao je Radonjić.

On je dodao da izložba koja se nalazi pred prijedorskom publikom na osnovu konkursa za ovu izlagačku sezonu, pokazuje da je centar interesovanja Jelene Jovančov veza između stvarnosti i iluzije.

Autorka je istakla da je riječ o izboru 22 grafike koje su rađene kombinovanim tehnikama duboke i visoke štampe od bakropisa, akva tinte, linoreza, a da su teme refleksije i odrazi u vodi.

“Većina ovih grafika ima svoje utemeljenje u fotografijama koje su bile polazište i ideja za moj dalji grafički izraz”, rekla je Jovančova.

Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš koji je izrazio zadovoljstvo što je gostovanje ove likovne umjetnice doprinijelo programu ovogodišnjem Prijedoskog ljeta kulture.

Izložba će biti otvorena do 12. avgusta.

Kozarski