Visoke temperature nose opravdani rizik za bezbjednost hrane životinjskog porijekla, pa je sanitarna inspekcija Grada Bijeljina pojačala nadzor i kontrolu. U prvih šest mjeseci na ovom području nije evidentiran nijedan mikrobiološki neispravan uzorak. Uprkos tome, nadležni apeluju na vlasnike trgovina i ugostiteljskih objekata da studiozno sprovode i interne kontrole zdravstvene ispravnosti namirnica, a na građane da budu oprezni.

Pojačana kontrola zdravstvene ispravnosti mesa, jaja, mlijeka i ostalih lako kvarljivih namirnica, obavlja se cijele godine ,a posebna pažnja u ljetnjim mjesecima posvećuje se kontroli restorana, grilova brze hrane, poslastičarnica. U ovoj godini nije bilo pozitivnih uzoraka, tvrde nadležni.

– Sada je sladoled najaktuelniji i on je taj proizvod koji je najugroženiji najpodložniji kvarenju. Prošle godine je bilo dva pozitivna uzorka sladoleda ,ali hvala Bogu, super analizom kod ovlaštemnih javnih institute pokazalo da nisu toliko bili nebezbjedni da ugroze zdravlje građana – kaže Boban Јovičević, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Bijeljina.

Za poslodavce koji se ne pridržavaju zakonskih odredbi i propisa i ne vode računa o ispravnosti proizvoda predviđene su novčane kazne od 300 do 10.000 maraka. O zdravstvenoj ispravnosti hrane i zdravstvenom stanju kuvara i konobara, te načinu i skladištenju hrane ,a prije svega rokovima trajanja, u većini ugostiteljskih objekata se vodi računa.

– Mi kao ugostitelji dužni smo da vršimo uzorkovanje četiri puta mjesečno. Ugovor imamo sa Teolobom, I oni dolaze po to, uzimaju uzorke i do sada su uvijek bili ispravni uzorci – napominje Snežana Todorović, vlasnica bijeljinskog restorana.

Građani Bijeljine poučeni negativnim iskustvom kupuju samo svježe namirnice.

U Higijensko-epidemiološkoj službi bijeljinskog Doma zdravlja potvrdili su da se godišnje evidentira nekoliko desetina slučajeva trovanja hranom ali, naglašavaju, epidemija nije bilo.

RTRS