Prijedorsko Pozorište imalo je šest premijera i 17 gostujućih predstava, a svoje predstave u ovom gradu i na gostovanjima odigralo je 60 puta pred oko 10.000 gledalaca, podaci su iz izvještaja o radu ove javne ustanove za 2018. godinu.
“Pozorište je tokom godine bilo domaćin velikom broju ostalih kulturnih, edukativnih, književnih, muzičkih, sportskih i političkih sadržaja – ukupno 74, što u zbiru sa ostalim pozorišnim događajima daje ukupno 134 dešavanja odnosno da se na svakih 2,7 dana odvijao neki sadržaj i bilo je oko 26.000 posjetilaca”, navedeno je u izvještaju.

U 2018. godini Pozorište Prijedor je učestvovalo na Festivalu BiH pozorišta u Jajcu, kao jedini učesnik sa dvije predstave u zvaničnoj konkurenciji, a na “Teatar festu” u Doboju sa predstavom “Sve o ženama”.

Predstava “Sabirni centar”, koja je rađena u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Republike Srpske, proglašena je najboljom predstavom Festivala u Jajcu, a na Festivalu “Joakim Vujić” dobila je nagradu publike.

Prijedorčani su na turneji po Srbiji igrali predstavu “Sve o ženama” – u Smederevskoj Palanci, Vršcu, Beogradu i Sremskoj Mitrovici, a izveli su je i u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci i Kostajnici, dok je predstava “Kolubarska bitka” svoju beogradsku premijeru imala u Beogradskom dramskom pozorištu, a izvedena je i u Narodnom pozorištu Srpske u Banjaluci, te u Gradišci.

Akcija “Pozorište za marku” je u okviru Prijedorskog ljeta kulture ponovo privukla veliki broj gledalaca. Birana je najbolja predstava dramskih sekcija osnovnih škola, a prijedorsko Pozorište opet je bilo domaćin velikih kulturnih manifestacija i događaja poput 18. Međunarodnog festivala horova “Zlatna vila”, 46. Književnih susreta na Kozari, te svečanih akademija održanih povodom Dana grada i Savindana.

“Kao i prethodnih godina, jedna od veoma važnih ciljnih grupa ove ustanove je i najmlađa publika, odnosno učenici osnovnih i srednjih škola. Pozorišne predstave pogledalo je oko 3.000 učenika osnovaca, dok je saradnja sa srednjim školama i dalje na nezavidnom nivou”, ukazano je u izvještaju.

Pozorišni radnici i dalje ističu značaj obnove i dogradnje zgrade Pozorišta za šta je iz budžeta grada 2015. godine izdvojeno 426.000 KM, naročito kad je riječ o korištenju apartmana u nadograđenom dijelu.

“Osim pozorišta, koje je zabilježilo oko 120 noćenja u apartmanima, njima su se koristili i Muzej Kozare, Biblioteka, SKUD `Doktor Mladen Stojanović`, Galerija `Sreten Stojanović` i Muzička škola `Savo Balaban` sa ukupno 40 noćenja i to bez naknade. Vrijednost noćenja je premašila iznos od 8.000 KM”, navedeno je u izvještaju.

U izvještaju istaknuto da je zahvaljujući Gradskoj upravi, lani sproveden tender za zamjenu svjetlosnog i tonskog parka, čime je ova kuća nakon 41 godinu dobila novu opremu i optimalizovala uslove za rad.

Pozorište Prijedor u cijelosti je finansirano iz budžeta grada Prijedora. U budžetu za tekuću godinu ovoj ustanovi je namijenjeno 822.640 KM, dok je lani od planiranih 847.694 KM realizovano 846.224 KM.