Ponižavajuća inicijativa HDZ-a Livanjskog kantona za obilježavanje 24 godine od takozvanog “oslobođenja Glamoča, Bosanskog Grahova i Drvara” može da dovede do zaoštravanja međunacionalnih odnosa u kantonu, poručili su Srbi iz Kantona 10. Upozoravaju da će, ukoliko se od ovoga ne odustane, “proslavu progona Srba”, spriječiti protestima.

U Drvaru je održan sastanak kantonalnog premijera i opštinskog odbora HDZ-a BiH sa lokalnim vlastima. Јedna od tema bilo je i najavljeno obilježavanje godišnjice takozvanog oslobođenja Glamoča, Bosanskog Grahova i Drvara. Nakon sastanka, kantonalni čelnici bili su bez komentara.

Ipak, komentar je imala načelnica Drvara, Dušica Runić. Јoš jednom je, kaže, upozorila inicijatore spornog obilježavanja na moguće negativne posljedice.

– Јa to neću moći zabraniti, ali ono što mogu uraditi je da osudim, i da pozovem sve građane Drvara na suživot i da poručim da takve ideje i inicijative u 21. vijeku nikom neće donijeti dobro – poručila je Runićeva.

Milan Kunić, predsjednik skupštine opštine Drvar, gotovo identično razmišlja:

– Mislim da je bespredmetno o tome raspravljati i mislim da bi to uveliko doprinijelo narušavanju međunacionalnih odnosa na ovim prostorima – kategoričan je Kunić.

Iako je ovaj događaj u Glamoču i Bosanskom Grahovu obilježen simbolično, polaganjem vijenaca na spomenike hrvatskim vojnicima, kantonalne hrvatske vlasti od najavljene centralne manifestacije 13. septembra u Drvaru, još nisu odustale. Najavljuju, uz visoke zvaničnike, prisustvo i Oružanih snaga BiH.

Ukoliko kantonalni HDZ BiH ne odustane od ove inicijative, Srbi iz Drvara će, kako su najavili, 13. septembra organizovati proteste. Podrška im stiže iz Srpske i Srbije, ističe srpski delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, Goran Broćeta.

– Prvi sam spreman, zajedno sa svojom djecom, da izađem na ulicu. Vidim da je ogromna podrška stanovnika i Drvara i Glamoča i Grahova, čak i Drvara iz dijaspore, svi su spremni doći da pokažemo da znamo ko smo i šta smo i da ne damo da nas neko toliko ponižava – poručuje Broćeta.

Iz organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata ranije su istakli da se u opštinama Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar desio nasilan progon srpskog stanovništva, što je, prema svim međunarodnim konvencijama i pravu, ratni zločin etničkog čišćenja.

RTRS