Ministar pravde u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Јosip Grubeša saopštio je da je eklatantno kršenje ljudskih prava to što nakon više od godinu dana od opštih izbora još nije uspostavljena vlast na nivou BiH.

– Јasno je da što hitnije treba uspostaviti novi Savjet ministara BiH kao odraz izborne volje biračkog tijela, kako bi i Parlamentarna skupština počela da ispunjava ustavnu funkciju kao zakonodavno tijelo – naveo je Grubeša, koji je i visoki funkcioner HDZ-a BiH.

Grubeša ističe da se hitno mora krenuti u temeljnu reformu pravosuđa BiH, bez koje je “san o evropskim i evroatlantskim integracijama nedostižan cilj”.

– Puno je strateških dokumenata koje moramo produžiti, inovirati i revidirati, ali bez formirane vlasti i funkcionalnih institucija bojim se da nećemo imati rezultate – navodi Grubeša.

On ističe da je Ministarstvo pravde sačinilo kvalitetan dokument revidirane Strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina koji nema političku podršku SDA.

– SDA time želi zadržati kontrolu nad cjelokupnim procesuiranjem ovih složenih krivičnih djela, čije je konačno procesuiranje od životne važnosti za budućnost BiH – naveo je Grubeša.

Kao jedan od većih projekata koji ovo ministarstvo privodi kraju, Grubeša navodi otvaranje zatvora BiH, koji bi trebalo da bude u funkciji na proljeće, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

SRNA/RTRS