Od ukupno 735 obećanja koja su dali načelnici i gradonačelnici 12 opština i gradova u BiH uoči izbora prije tri godine, do sada je ispunjeno njih 152, dok gotovo polovina datih obećanja ima veliku šansu da budu ispunjena do oktobra naredne godine, kada im ističe mandat.

Prema istraživanjima inicijative Istinomjer, od 735 obećanja, njih 197 ili 26 odsto, nalazi se u kategoriji srednje vjerovatnoće ispunjenosti, dok 181 obećanje (25%) ima nisku vjerovatnoću da će biti ispunjeno do kraja mandata.

Niti jedno od datih obećanja koja je Istinomjer evidentirao tokom predizborne kampanje za lokalne izbore 2016. godine, do sada nisu ispunili tuzlanski gradonačelnik Jasmin Imamović, gradska uprava Prijedora na čelu sa gradonačelnikom Milenkom Đakovićem, ali ni načelnik Opštine Novo Sarajevo, Nedžad Koldžo.

Banjaluka se gradi

Kada je riječ o Republici Srpskoj, najviše obećanja dao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, ukupno 106, od kojih je do sada ispunio 13, dok su 43 u progresu, a 42 započeta. Samo četiri obećanja još nisu započeta, dok su tri zaustavljena.

– U trećoj godini mandata, Gradska uprava BanjaLuke, na čelu sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem bavila se putnom i komunalnom infrastrukturom, stipendiranjem učenika i studenata, stambenim zbrinjavanjem, izgradnjom dječijih igrališta, unaprijeđenjem rada gradske administracije i drugo – navodi se u istraživanju Istinomjera.

Dodaje se da je treća godina mandata gradonačelnika Radojičića protekla u znaku projekta “Banjaluka se gradi” čijom realizacijom je otvoreno više javnih gradilišta od kojih se polovina odnosi na nove velike projekte čija realizacija je započela u 2019. godini.

Neki od tih projekata su izgradnja saobraćajnice kroz naselje Šargovac, prva faza radova na izgradnji objekta mjesne zajednice i policijske stanice na Laušu, radovi na izgradnji kružne raskrsnice kod restorana “Sirano”, izgradnja saobraćajnice u banjalučkom naselju Petrićevac, a položen i kamen temeljac za izgradnju ambulante porodične medicine u ovom naselju.

– U okviru projekta “Banjaluka se gradi“ započeli su i radovi na izgradnji vodovodne mreže u Mišinom hanu, a na području Čokorskih polja počela je izgradnja vodovodne mreže u okviru projekta “Voda I“ kojim je predviđena gradnja 56 kilometara nove vodovodne mreže na seoskom i prigradskom području” – navodi se u istraživanju Istinomjera.

Foto: Istinomjer/RAS Srbija

Mićić ispunio samo tri obećanja

U istraživanju Istinomjera se navodi da je tokom treće godine mandata gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića napravljen određeni pomak u pogledu ispunjavanja datih obećanja u odnosu na prethodnu godinu.

Međutim, od ukupno 33, koja je dao u predizbornoj kampanji, samo su tri u cjelini do sada ispunjena i to dovođenje pitke vode u Modran, završetak izgradanje vrtića i škole u Ledinicima i završetak svlačionica i aktiviranje fudbalskog kluba.

Napredak u odnosu na drugu godinu mandata napravljen je u realizaciji obećanja u vezi izmještanja autobuske stanice, zaštite od poplava, završetka industrijske zone i završetka Centra za socijalni rad, te su ona ocjenjena ocjenom u progresu.

Ocjenom započeto ocijenjeno je ispunjavanje obećanja na poboljšavanju uslova rada u MZ Golo Brdo kao i izgradnji sportske hale u Patkovači.

Đaković obećavao, ali nije ispunjavao

I gradska uprava Prijedora na čelu sa gradonačelnikom Milenkom Đakovićem, još uvijek nije zabilježila niti jedno u potpunosti ispunjeno obećanje, a u protekloj godini nastavila je realizaciju već započetih projekata, poput izgradnje vodovoda Crno vrelo, nastavak izgradnje sportske dvorane na Urijama, kao i početak hidrogeoloških istraživanja na Tomašičkim jezerima.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

U istraživanju Istinomjera se navodi da su infrastrukturni projekti, izgradnja gradskog trga, kao i izgradnja sportske dvorane bili fokus treće godina mandata opštinske uprave Istočnog Novog Sarajeva, odnosno načelnika Ljubiše Ćosića.

– Načelnik Ćosić je u svojoj predizbornoj kampanji dao ukupno 36 obećanja, od čega je za protekle tri godine ispunjeno njih četiri, dok ih je 14 u progresu, a četiri započeta. Neki od projekata čija realizacija nije započela su završetak galerije “Kućanski”, izgradnja Aqua parka, rekonstrukcija Tomića vrela i slično – ističu u inicijativi Istinomjer.

Trebinje ispunilo najviše obećanja

Kraj druge i početak treće godine mandata Gradske Uprave Trebinja obilježila je ostavka gradonačelnika Luke Petrovića, obzirom da je preuzeo funkciju generalnog direktora “Elektroprivrede Republike Srpske”.

Za Istinomjer je tada potvrđeno da će Petrovićev nasljednik, aktuelni gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić nastaviti realizaciju započetih projekata.

– U trećoj godini mandata Gradska Uprava Trebinja, osim na infrastrukturnim, radila je i na realizaciji projekata koja se odnose na socijalna davanja te unaprijeđenje turističke ponude. Dva obećanja i dalje imaju status nije započeto, a u pitanju su obećanja koja se odnose na obezbjeđenje gradskog arhitekte i izrade studije izvodljivosti za formiranje odjeljenja Poljoprivrednog fakulteta – navodi se u istraživanju Istinomjera.

Dodaje se da je u Trebinje do sada ispunjeno najviše predizbornih obećanja, ukupno 18 od 77 koliko je obećano u kampanji. Još 13 ih je u progresu, a 31 započet. Dva obećanja nisu započeta, tri obećanja su zaustavljena, dok ih je deset bilo neutemeljeno.

Foto: Dubravka Čolović/RAS Srbija

Istinomjer u svom istraživanju navodi da se nakon tri godine mandata čelnih ljudi lokalnih zajednica koje su bile predmet istraživanja, može zaključiti da je ostvaren određen pomak u odnosu na prethodnu godinu.

S obzirom na to da su obećanja na lokalnom nivou dosta konkretnija u odnosu na obećanja koja se daju na višim nivoima vlasti, ohrabruje i veliki broj obećanja koji je dobio ocjenu “u progresu”, a koja imaju veliku vjerovatnoću da će biti ispunjena u narednoj godini.

– S obzirom da se radi o izbornoj godini, može se očekivati i već tradicionalno veći zamah u realizaciji obećanih projekata u 12 pština i gradova koje je svojim istraživanjem obuhvatio Istinomjer – navodi se na kraju istraživanja.

Izvor: Srpskainfo