Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da je sloboda govora u Republici Srpskoj velika i da pruža mogućnost svakome da izrazi stav, te da je Srpska pokazala da je sposobna da obezbijedi istovremeno održavanje dva suprotstavljena politička događaja.

Dodik je naveo da je Srpska pokazala sposobnost da u delikatnim okolnostima može organizovati različite i suprotstavljene političke događaje, bez ijednog incidenta.

On je rekao novinarima u Banjaluci da je Srpska gotovo jedino mjesto gdje se na razdaljini od stotinu metara mogu održati takva dva skupa i da sve prođe u miru, kao što je bilo sinoć.

– Poruke je slao svako kako misli da treba. Ponosan sam na činjenicu da su u neposrednoj blizi održani jedan politički skup koji su organizovale nevladine organizacije i drugi koji su organizovali politički ljudi i da nije bilo problema – dodao je Dodik.

U Banjaluci su sinoć u Parku Mladen Stojanović održana dva javna skupa – jedan pod nazivom “Za Republiku Srpsku” u organizaciji više udruženja veterana odbrambeno-otadžbinskog rata s ciljem podrške institucijama Republike i njenim legitimno izabranim predstavnicima i drugi, skup opozicije, koji su organizovali poslanici PDP Draško Stanivuković i Јelena Trivić i poslanik SDS Nebojša Vukanović.

Iz Policijske uprave Banjaluka saopšteno je da tokom održavanja javnih skupova nije bilo narušavanja javnog reda i mira, niti kršenja zakonskih propisa, te da su uspješno obezbijedili dva skupa.

SRNA/RTRS