Vjernici i sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske predvođeno mitropolitom Amfilohijem su nakon odsluženog molebana u Hramu Hristovog Vaskrsenja krenuli u molitvenu litiju ulicama Podgorice.

Nakon litije gradom, vjernici i sveštenstvo su se vratili ispred hrama, gdje se od 20 časova održava svečana Svetosavska akademija.

Mitropolit Amfilohije je kazao da kroz litije vaskrsava Crna Gora i narod u Crnoj Gori. On je kazao da “ako stradamo, stradamo za pravdu i slobodu, a ne iz mržnje.“

– Za sve stradalnike se molimo i nastavljamo ovaj Sabor koji datira još od drevne Duklje.

(foto: borba.me)

(foto: borba.me)

Mitropolit Amfilohije je na Svetosavskoj akademiji istakao da “ova sobranja traju osam vjekova otkad je Sava osnovao eparhiju na Prevlaci.“ Dodao je da nije dobro da crnogorska vlast “priznaje lažnu državu Kosovo“ i odriče se prošlosti.

– Nije čudo da ti koji se odriču prošlosti donose okupatorske i bezbožničke zakone. To nije zakon o slobodi, nego o porobljenju.

On je istakao da litije treba da budu bez partijskih, pa i nacionalnih obilježja. Istakao je da mu se javljaju mnogi policajci koji ga mole da litije budu samo crkvene.

– Јa ih razumijem, rade za hljeb.

Foto: borba.me

Foto: borba.me

Govoreći o sinoćnjim dešavanjima na Zlatici, pitao je kome smeta trobojka koja označava “slobodu, jednakost i bratstvo“.

Litija je večeras išla do Kliničkog centra i nazad do hrama. Otac Predrag Šćepanović se zahvalio osoblju bolnice, jer za proteklih 30 godina nijedno svešteno lice koje dolazi kod bolesnika nije vraćeno sa vrata te ustanove.

Veliki broj građana je krenuo i iz Zete, prema nekim procjena preko 10.000.

Vjerni narod Kuča i danas je krenuo ka Podgorici. Litija je krenula u 16 časova, sa tkz. petog kilometra. Reporteri javljaju da ima više od hiljadu ljudi, po hladnom i kišovitom vremenu.

Kuči nose transparent: “Ne udri brata Srbina, Crnogorče“! Na transparentu “trobojci“ nalazi se i lik vojvode Marka Miljanova.

Izvor: borba.me/RTRS