Razmislite o svemu, molim Vas! Povucite zakon i pokažite da poštujete svoj narod i svoje građane, jer u protivnom narod ne može biti uz Vas, ako ste Vi protiv njega

Piše: Pavle

Baš i nijesam Srbin ili možda i jesam. Da li to moram da Vam potvrdim, predsjedniče Vlade?! Ništa od toga nijesam, ako dopustite – običan, mali, do juče uplašeni građanin koji iza prozorskih zastora gleda život, koji se bojao slobode kao oca, skrivenog negdje u nekoj najudaljenijoj Mesinoj sobi sjećanja.

I da znate – bio sam za ,,Da“, za Crnu Goru koju volimo. I svi moji. To što neki nazivaju Montenegrom, moja je Crna Gora! I svih najbližih koji su se rađali i sahranjivali sa Hristovim krstom iznad glave. I zato sam izašao ovih januarskih dana i ja na ulice sa drugima, mojim komšijama, kumovima, rođacima, da odbranimo svoju Crnu Goru, ne ni srpsku, ni crnogorsku, ni albansku, nego građansku, kako piše u Ustavu.

Izašao, kao onda u majskim danima 2006, sada da bi rekli ,,Da“ našoj pravoslavnoj vjeri, našoj Crkvi i našim svetinjam, jer zar nijesmo mi država, a ne Vlada?! Zar se narod ne pita u demokratijama, a ne samo Vi, dragi moj pomalo, kao da mi se čini – ljuti ili prijeteći predsjedniče Vlade?! Da, pročitao sam šta ste, naime, rekli na nekom Vašem partijskom skupu u Pljevljima.

Protest vjernika SPC u Pljevljima

Ima nas mnogo, znate, različitih po svemu. Prepoznajem to i po političkoj pripadnosti koju niko ne pokazuje. Ima ih baš i iz Vaše stranke, a još više i Vaših birača, uvaženi predsjedniče, poput ovog koji Vam zamolno piše da ne žurite u ocjenama, niti budete isključivi, jer svi smo ljudi i pogriješi se kao što ste i Vi donošenjem ovog bezakonog zakona. Lako je okriviti drugoga, a sebe ni pogledati.

Nijesu, dragi moj predsjedniče, ovo litije protiv vlasti, valjda se to sa prozora Vaših kabineta tako može učiniti. Ovo su litije za odbranu Crkve, a vlast ne bi smjela da bude protiv nijedne vjere, niti Crkve. A Vi kao da ste zaboravili to, posebno na ravnopravnost, to što ste priznali i dali kao pravo našoj katoličkoj i islamskoj braći – zabranili ste većinskom pravoslavnom Božjem narodu.

I ne samo to, nego hoćete Mitropoliji našoj koja nije ni crnogorska, ni srpska, već Hristova Crkva, u koju ravnopravno idu i Srbi i Crnogorci, da oduzmete njenu vjekovnu imovinu, da je prepišete kod katastra, kojega Vaš predsjednik, i naš po slovu zakona, optužuje da je činila navodno krivično djelo uzurpacije imovine upisujući za vrijeme vaše vlasti da je crkveno ono što je navodno bilo državno, iako je ova naša Crkva starija i od nas i od države sa ovim imenom.

I nije mitropolit Amfilohije na na čelu bilo kakve anticrnogorske opozicije, već na čelu vjerujućeg, većinskog, dostojanstvenog naroda, koji jeste opozicija bezakonju i neustavnosti vašeg zakona, ne i Crne Gore.

Prije bi se, dragi moj predsjedniče Vlade, moglo reći da ste Vi u neznanju ili obavezi da izvršite naređene uzbunili Crnu Goru, digli je na noge, izveli na ulice i sada se ljutite što ne može biti po Vašem, nego narodnom.

Baš tako će i biti kao u svakoj demokratskoj zemlji. I biće nas svakim danom sve više, izlazili ili ne, jer ste nas učinili građanima drugog reda, sa manje prava i više nesigurnosti – i to je protiv Crne Gore, a ne ovo što mi mirno šetamo, nosimo ikone svoje i svijeće moleći se Bogu.

I zašto ne bi Crna Gora bili i srpska, uvaženi predsjedniče Vlade, kada je već crnogorska, bošnjačka, albanska, hrvatska, muslimanska, kao da su Srbi zabranjeni u Crnoj Gori i da je poželjno da ih je sve manje. Nije li zato što je ovaj zakon ne samo protiv SPC nego i protiv srpskog u Crnoj Gori?!

I čudno da to i sami ne prepoznate i zaštite i srpsko kao albansko i bošnjačko, na primjer – čuvati drugog od sebe je bilo oduvijek čojsko o i ljudski u Crnoj Gori.  Ne zaboravite na naše svece, filozofe i mudrace. Sve je to ona ćirilična Crna Gora koju kao da želite gurnuti u zaborav pod tepih Vaše vile na Gorici.

Razmislite o svemu, molim Vas! Povucite zakon i pokažite da poštujete svoj narod i svoje građane, jer u protivnom narod ne može biti uz Vas, ako ste Vi protiv njega.

Izvor: IN4S