Udruženje Čast otadžbine pozvalo je sve srpske političke partije u Republici Srpskoj, kao i njihove predstavnike u zajedničkim organima BiH, na potpuno i bezrezervno jedinstvo i zajednički rad na stvaranju platforme za vraćanje BiH u okvire izvornog Dejtona.

Udruženje smatra da mora doći kraj srpskom nejedinstvu i da se o pitanju opštih nacionalnih interesa kao što su očuvanje institucija, vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj na izvorni Dejton, mora stvoriti opšti konsenzus u sto odsto srpskom biću.

Ovo udruženje, koje okuplja bivše policijske i vojne oficire Republike Srpske, traži zajedništvo političkih subjekata u Srpskoj, ne samo o pitanju Ustavnog suda BiH već potpuno jedinstvo s ciljem vraćanja BiH u okvire izvornog Dejtona.

– Samo jedinstveni u ostvarivanju ovih opštih nacionalnih interesa možemo pobijediti u ratu u koji smo uvučeni još 1992. godine i koji još traje, samo u drugom obliku – ističe se u saopštenju ovog udruženja.

Udruženje ocjenjuje da će muslimani u BiH unutrašnju svađu i nejedinstvo srpskih političara, koja je za Srbe gora od spoljnog neprijatelja, koristiti i neće odustajati od ostvarivanja svojih ciljeva – stvaranja “unitarne Bosne”, sve do potpunog zatiranja srpskog identiteta na prostorima BiH.

– Pozdravljamo istupe podrške srpskom članu Predsjedništva od određenih članova opozicionih partija u Skupštini Republike Srpske u vezi sa Ustavnim sudom BiH – ističe se u saopštenju.

Udruženje smatra da sve srpske političke stranke moraju očistiti svoje redove od “mangupa” koji svoje finansijske ciljeve, flagrantno i bez ikakve rezerve ili srama, stavljaju ispred interesa Republike Srpske, a time i ispred žrtava koje su dali borci Vojske Republike Srpske u otadžbinskom ratu.

Ovo udruženje poziva sve relevantne političare iz srpskog naroda, a prije svega sve srpske predstavnike u zajedničkim organima, da očiste svoje redove i od domaćih izdajnika /takozvane “Srbin-Hamza”-film “Boj na Kosovu”/ i da opšte nacionalne interese srpskog naroda brane vodeći se poslovicom “Braća se svađaju među sobom, ali se pred neprijateljem ujedinjuju”.

U saopštenju se ocjenjuje da su politička previranja i “kriza” na srpskoj političkoj sceni kao konstanta kroz istoriju srpskom narodu donosili samo probleme i loše odluke, posebno na štetu nacionalnih interesa.

Udruženje napominje da sve države u svijetu imaju pravo da budu nacionalno osviješćene, te da postoji potpuno jedinstvo građana i političkih lidera kada je riječ o nacionalnim interesima, koji su jasno definisani i od njih se ne smije odstupati.

– Međutim Srbi, kao po pravilu, posle vojnički osvojenih ratova nakon demobilizacije i povlačenja vojske u kasarne, iste gube za “zelenim stolom”. Razlog tome je nepostojanje, odnosno nedosljednost u zastupanju opštih nacionalnih interesa i ciljeva kojih se političari nakon rata, radi dobijanja određenih političkih poena, lako odriču – ističe se u saopštenju.

Udruženje podsjeća da su Srbi Dejtonski sporazum dočekali sa velikim razočarenjem, za razliku od muslimanskog i hrvatskog naroda, jer je predato gotovo 30 odsto teritorije koju je Vojska Republike Srpske držala tokom čitavog rata u BiH.

– Muslimani su konačno “dočekali” da im pripadne Sarajevo, dok su Srbi u dugim kolonama, noseći kovčege iskopanih predaka, napuštali grad Sarajevo koji su junački držali tokom čitavog rata – napominje se u tekstu.

Udruženje ocjenjuje da muslimanske vođe, iako zadovoljne ostvarenim ciljevima, uz svesrdnu pomoć međunarodne zajednice putem djelovanja visokih predstavnika, nastavljaju ostvarivanje svojih predratnih ciljeva stvaranja unitarne države.

– I to se može razumjeti. Međutim ono što je nerazumljivo to je kada će se svi srpski politički subjekti ujediniti i ostati u borbi do konačnog ostvarivanja srpskih nacionalnih interesa – ističe Čast otadžbine.

U tekstu se navodi da u nedostatku jedinstva o važnim nacionalnim pitanjima, razjedinjeni unutarpolitičkim neslaganjima, Srbi postaju odličan sastojak za dobro provjereni recept stranih moćnika “zavadi pa vladaj”, na osnovu kojeg se oduzimaju nadležnosti Republici Srpskoj izvojevane pobjedom, a priznate Dejtonskim sporazumom.

Iz Udruženja Čast otadžbine ističu da je Republika Srpska Dejtonskim sporazumom postala međunarodno priznata konstitutivna jedinica BiH, i to sa skoro polovinom teritorije BiH.

Udruženje ocjenjuje da su i tada određeni srpski politički krugovi potcjenjivali postignuto, umjesto da su zacrtali ciljeve i krenuli u odbranu konačno priznate srpske države u okviru BiH.

– Suprotno od srpskih, muslimanski politički lideri su situaciju prihvatili-shvatili kao privremenu i nastavili `ratovanje`, pomognuti istim saveznicima, u oduzimanju i toga čime smo mi Srbi “nezadovoljni” – dodaje Čast otadžbine.

Udruženje napominje da su Srbi bili nezadovoljni Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, odnosno Ustavom BiH, prema koje je Predsjedništvo BiH bilo tročlano, a čiji predstavnici su imali pravo “veta”.

Ovo udruženje podsjeća da je tadašnji Savjet ministara obuhvatao svega nekoliko resora – inostrane poslove, spoljnu trgovinu, civilne poslove i slično, dok su sve ostale nadležnosti bile date entitetima, uključujući vojsku.

– Te ostale nadležnosti, Republici Srpskoj su davale elemente državnosti – ističe Udruženje.

U saopštenju se napominje da su, nažalost, razjedinjene srpske lidere u to vrijeme ujedinjavali spoljni pritisci, ali ne i jedinstvo o pitanju opštih nacionalnih interesa, čime je stvorena neophodnost prihvatanja nametnutih odluka međunarodnih faktora, odnosno potpisivanje predaje nadležnosti.

– Srpski lideri su pod pritiscima visokih predstavnika, a prvenstveno Pedija Ešdauna, a u želji za očuvanjem političkih položaja, predali veliki broj nadležnosti koje su Republici Srpskoj pripale po Dejtonu – dodaje se u saopštenju.

Kao primjer se navodi da je Zakon o graničnoj policiji prvo proglasio visoki predstavnik, a kasnije je “legalno” usvojen u parlamentu BiH, iako su po Dejtonu spoljne granice kontrolisale entitetske policije.

– Da je postojalo jedinstvo, visoki predstavnik ne bi bio u prilici da nameće rešenja i zloupotrebljava svoja “bonska ovlaštenja” –  ocjenjuje ovo udruženje.

SRNA/RTRS