Bošnjačka komponenta se neće zaustaviti u rušenju dejtonske BiH, sa željom ukidanja Republike Srpske i u stvaranju unitarne BiH, saopšteno je iz Udruženja “Čast otadžbine”.

Iz Udruženja navode da “bošnjačka komponenta radi po već poznatom scenariju”.

– Alija Izetbegović je rušio socijalističku BiH, paralelno stvarajući paravojne formacije, pozivajući za pomoć muslimane iz cijelog svijeta i okrivljujući Srbe za hegemonizam i stvaranje “velike Srbije”. To isto radi i mlađi Izetbegović tridesetak godina kasnije. Da se istorija ponavlja pokazuju nam aktivnosti radikalne islamske bratije i njehove prijetnje da će ratom spriječiti izdvajanje Republike Srpske iz sastava BiH – navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja “opominju Srbe da povjeruju i da ozbiljno shvate da je naš opstanak isključivo vezan za cjelokupnu sabornost srpskog naroda”.

– Politika koju sprovodi vlast Republike Srpske i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik po pitanju očuvanja ustava BiH i izvornog Dejtonskog sporazuma je iznuđena i neminovna u očuvanju naroda i države. Sve što preduzimaju institucije Srpske je pravno utemeljena i ustavom su regulisane entitetske nadležnosti. Suprotno Bakiru i SDA nikome ne prijete, već sve čine da se Srpskoj vrati ono što joj je nelegalno oteto – navodi se u saopštenju.

Iz udruženja izražavaju zabrinutost ponašanjem dijela srpske opozicije i njenih lidera.

– Možda ne shvataju opasnost koja prijeti Republici Srpskoj ili su u dosluhu sa Izetbegovićem (SDA) i njegovom politikom radi što boljeg pozicioniranja u kasnijoj podjeli vlasti – poručuju iz ovog Udruženja.

Iz Udruženja “Čast otadžbine” pitaju “da li je moguće da neko od Srba može vjerovati da će Bakir Izetbegović odstupiti od cilja da napravi unitarnu BiH?”

– Istrajavanje Srba na političkoj borbi u institucijama BiH zbog Inckovog zakona, nepriznavanje njemačkog građanina Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH i zahtjeva za promjenu imena Srpske Ustavnom sudu BiH iznudiće nove metode da Izetbegović i SDA ostvare svoj cilj, stvaranje unitarne države. Te nove metode su primjena sile i izazivanje incidenata, kako sa Srbima , tako i sa Hrvatima, koji se kasnije mogu pretvoriti u sve – upozoravaju iz Udruženja.

U saopštenju se ističe da je “indikativno i bošnjačko odbijanje pregovora za rješavanje krize, sa učestvovanjem Turske, Srbije i Hrvatske, pa čak iako su inicirani od Tajipa Erdogana”.

– Odbijaju pregovore, optužuju Srbe, pozivaju zapadni dio međunarodne zajednice da izvrši pritisak na Srbe i vrše ozbiljne pripreme za nekakve sukobe sa Srbima u BiH radi unitarizacije. Aktivnosti Bakirove ratne elite, Komšića, Džaferovića, Podžića, Mudriza, Ajnadžića su dokaz da su spremni na radikalne poteze. Izazivanje sukoba se ne može isključiti, samo je pitanje u kom će obliku i obimu biti. Eskalacija sukoba će biti vjerovatno onolika koliko budu zahtjevali njihovi zapadni mentori – naglašavaju iz Udruženja.

U saopštenju se navodi da “u posljednje vrijeme ne prestaju aktivnosti na mobilizaciji zelenih beretki, Patriotske lige, po medžihatima islamske zajednice, a sve na teritoriji Republike Srpske”.

– Nema opštine u Srpskoj gdje se ne provode ovakvi planovi, a pojava ratnih zastava i drugih fundamentalističkih obilježja je sve učestalija. Ovaj dekor se mora zabraniti i sankcionisati po zakonima Republike Srpske. Dovoljno je pogledati šta i kako radi, djeluje i ponaša se radikalni islamski fundamentalista Bisera Turković – ističu iz Udruženja.

Iz Udruženja “Čast otadžbine” naglašavaju da “sarajevska čaršija i lideri SDS I PDP stalno optužuju Dodika da svojim patriotskim zahtjevima srlja u sukobe i vodi u secesiju Republike Srpske, što je iskonska laž”.

– Nadamo se da je srpski narod davno odlučio koga će slušati i kome će vjerovati. Srbi svojim nečinjenjem i neverovanjem svom rukovodstvu ne smiju dozvoliti da Republika Srpska nestane zarad dnevno političkih sitnosopstveničkih interesa. Narodna skupština Republike Srpske, Dodik i predsjednica Srpske Željka Cvijanović, te cijela vlada Srpske rade sve najbolje u interesu opstajanja na ovim prostorima – navode iz Udruženja.

U Udruženju “Čast otadžbine” ne sumnjaju ni u čiji patriotizam, ali smatraju da ubjeđivanje i stalno nadurivanje sa opozicijom mora prestati.

– Potrebno je razgovarati sa narodom i zajedno se pripremati za odbranu naše najveće tekovine. Niko nema pravo da nas naziva i upoređuje sa nacistima, pogotovo potomci osvjedočenih fašista iz Drugog svjetskog rata – navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja naglašavaju da je “krajnje vrijeme da svi, ali baš svi, i Bošnjaci i dio međunarodne zajednice, shvate kako ne postoji ništa što će nas spriječiti da govorimo, da kažemo da smo Srbi, da se borimo za Republiku Srpsku”.

– Zamjene teza u kojima pričate o neravopravnosti Bošnjaka, vladavini prava, institucionalnim krizama, jer je dovoljno samo pogledati kako to izgleda u dijelu državne zajednice gdje su Bošnjaci većina. Tu nema mjesta ni za koga drugog, FBiH još nije izabrala Vladu, a treba da se sprovode novi izbori, CIK su izabrali, kao da su birali SDA odbor, a  ustavne kategorije kao što je konstituivnost Srba je podkategorija razmišljanja – poručuju iz Udruženja.

U saopštenju se navodi da je “možda život i bitisanje u SFRЈ mogao da nas dovede da nestanemo kao narod sa pola teritorije na kojoj smo opstajali vijekovima, uz raznorane nedaće, ali smo sigurni da smo naučili dosta iz tih prošlih vremena”.

– Budite sigurni da se samo ne sjećamo vaših zlodjela prema nama. Ona su urezana u gen, misao, ona su postala naše i imanje i znanje. Budite sigurni da nećemo biti nespremni, za svaku nakaradnu zamisao bolesnih umova koji pričaju o jednom, a sprovode drugo – zaključuju iz udruženja “Čast otadžbine”.

Autor: RTRS