Udruženje Čast otadžbine smatra da patriotske snage u Republici Srpskoj ne smiju dozvoliti dalje djelovanje probosanskih snaga u srpskom narodu.

– Kadrovskim promjenama, čišćenjem svojih redova, politički subjekti a posebno dio srpske opozicije, moraju postati konstruktivna snaga u odbrani od antidejtonskog djelovanja i bagatelisanja srpskih nacionalnih interesa od strane SAD i EU kroz OHR. Pogotovo što su se stekli uslovi da pozicija Republike Srpske preraste u svenarodni nacionalni pokreti – navodi se u saopštenju iz ovog udruženja.

U saopštenju se navodi da prosrpski politički subjekti u Republici Srpskoj moraju spriječiti dalje djelovanje bošnjačkog establišmenta, uz “a priori” podršku jednog dijela Zapada, koji žele da Republiku Srpsku svedu na praznu formu i time ostvare svoj san o stvaranju unitarne BiH.

Uz podsjećanje da su tokom rata 90-ih u BiH sve srpske podjele bile zaboravljene, ovo udruženje ocjenjuje da danas, 25 godina poslije herojske pobjede i stvaranja slobodne Republike Srpske, unutarpolitičke podjele poprimaju katastrofalne razmjere, koje ugrožavaju nacionalne interese i opstanak.

– Kao i 1992. politički subjekti moraju stati pod jednu zastavu i nastaviti borbu protiv povampirenog neprijatelja koji djeluje kroz lik i djelo Bakira Izetbegovića i njegovih sljedbenika, podpomognuti nečistim silama u međunarodnoj zajednici, i time spriječiti revidiranje slobode osvojene u odbrambeno oslobodilačkom ratu, a priznate Dejtonskim sporazumom – navodi Čast otadžbine.

U saopštenju se ocjenjuje da je frustracija probosanskih “Srba” brojem glasova koje je osvojio Milorad Dodik, odnosno glasova povjerenih jedinstvu u očuvanju srpskih interesa, a samim tim nemogućnosti funkcionisanja njihove dosadašnje prakse puta ka unitarnoj “islamskoj državi”, zahtijevala njihovu promjenu strategije.

Udruženje ocjenjuje da su se oni dosjetili strategije da, mimo svakih zakonskih normi, svojom većinom i sa par politički neodgovornih i nacionalno onesviješćenih srpskih “političara” iz SDS-a i PDP-a izglasaju sve ono što ne mora da ide na Predsjedništvo BiH i u Dom naroda, i da tako “guraju cjelokupno društvo u ambis”.

– Gotovo da nema riječi kojom bi se opisalo djelovanje Dragana Mektića, odnosno prijedlog za vanzakonske smjene u CIK-u i prijetnja Igora Crnatka da je ovo tek početak. Da ne govorimo o Bakirovim uzusima po kojima je najveći grijeh sjediti sa čovjekom koji je na izborima osvojio najviše glasova – navodi Uruženje Čast otadžbine.

Udruženje ističe da Izetbegović mora shvatiti da BiH državna zajednica nije njegova “privatna prćija” i da Srbi neće ni nestati niti izgubiti nacionalnu svijest ni zbog njega niti zbog nekoliko neodgovornih pripadnika svog naroda.

SRNA/RTRS