Radna grupa za dezinfekciju koju je osnovao Štab za vanredne situacije grada Prijedora pozvala je danas volontere i voćare sa područja grada da se uključe u rad na terenu.
Šef ove radne grupe Zlatko Ritan rekao je da će informativni skup o načinu angažmana i potrebama procesa dezinfekcije biti održan u velikoj sali zgrade Gradske uprave večeras u 18.00 časova.

Gradski štab za vanredne situacije pozvao je danas sve subjekte, fizička i pravna lica i zajednice etažnih vlasnika da nastave sa sprovođenjem mjera higijene i dezinfekcije objekata i prostorija u kojima rade i borave, te obavezao javna preduzeća i ustanove da dostave izvještaje o sprovođenju dezinfekcije vlastitih objekata i prostorija.

Inspekcijski organi se obavezuju da postupaju u skladu sa važećim uredbama republičkih organa i da vrše nadzor nad sprovođenjem mjera dezinfekcije javnih objekata, javnih površina i sredstava javnog prevoza i o tome redovno izvještavaju Gradski štab za vanredne situacije.

Štab je naložio vlasnicima ugostiteljskih objekata, pekara i sličnih subjekata uklanjanje garnitura za sjedenje i bašti, zabranio duže zadržavanje, sjedenje u i oko trgovina i pekara, te obavezao tržne centre da obezbijede prodaju isključivo prehrambenih proizvoda, proizvoda za ličnu higijenu i higijenu prostora, kako bi protok kupaca bio što brži.

Štab je preporučio svim društvenim organizacijama i vjerskim zajednicama da ne održavaju manifestacije na kojima se okuplja veći broj ljudi u zatvorenom prostoru, a Crvenom krstu i Centru za socijalni rad da u saradnji sa poslovnim subjektima na bazi dobrovoljnosti i neprofitnog rada organizuju dostavu namirnica i osnovnih potrepština licima u stanju socijalne potrebe.

Agencije