Skupština grada Prijedora usvojila je danas prve mjere kojima se interveniše u poljoprivredi i privredi radi ublažavanja posljedica epidemije virusa korona.
“Za poljoprivredu je namijenjeno oko pola miliona maraka i oko 200.000 KM pomoći grada za ovaj set mjera privredi, ali ovo sigurno neće biti dovoljno i mi ćemo se razvojem dalje situacije dodatno vratiti ovoj problematici”, rekao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković novinarima u Prijedoru nakon sjednice koju je on inicirao.

On je naglasio da je punjenje budžeta grada u martu iznosilo 80 odsto, a da je sa jučerašnjim danom punjenje u aprilu svega 55 odsto, te da je neizvjesno kako će ono dalje ići u mjesecima koji slijede.

“Ako bude potrebno moramo potražiti pomoć i kredita i drugih mogućih izvora finansiranja da pomognemo privredi da lakše startuje”, naveo je Đaković i podsjetio da je takav prijedlog poslao i Privrednoj komori Republike Srpske – da se, osim intervencija iz budžeta Republike i budžeta lokalnih zajednica, posegne i dodatno za kreditima da se pomogne oporavak privrede.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Dalibor Pavlović rekao je da ovaj klub priprema set mjera koje bi u narednom periodu mogle biti razmatrane, da je potrebno stopirati investicije od čijeg privremenog zaustavljanja ne bi bilo štete i da je neophodno raspakivanje budžeta radi prilagođavanja situaciji.

“Za neke od subvencija predlažemo da se primjenjuju za period maj, juni i juli, umjesto kako je predviđeno za mart, april i maj, budući da je privrednicima možda više potrebna pomoć kada pokrenu djelatnost nego sada kada ne rade ili rade u smanjenom obimu”, naveo je Pavlović.

Odbornik SDA Mesud Trnjanin ukazao je na propust što je za podsticanje fizičkih lica da se bave poljoprivredom predviđeno subvencionisanje samo sjemenskog materijala i mineralnih đubriva, a ne i zaštitnih sredstava.

“Svi mi agronomi znamo da bez upotrebe herbicida nema proizvodnje kukuruza”, istakao je Trnjanin.

On je ukazao da postoji i nesklad u uslovima propisanim za dobijanje pomoći gdje je minimalna površina pola hektara, a minimalni iznos fiskalnog računa koji će poljoprivrednicima biti refundiran iz budžeta grada 200 KM, odnosno 100 KM.

“Svako ko zasijava pet dunuma ili 0,6 ili 0,7 hektara imaće manje račune od toga iznosa i neće ispuniti uslove, a smatrali smo da je to ciljna grupa, jer su veći proizvođači svakako oslonjeni na druge podsticaje iz drugih nivoa vlasti”, dodao je Trnjanin.

Odbornik PDP-a Dalibor Grabež rekao je da su danas usvojene mjere koje su se mogle usvojiti bez rebalansa budžeta.

“Vidi se da je potrebna što hitnija izrada rebalansa budžeta, izvršenje budžeta za 2019. godinu i presjek stanja nakon prvog kvartala 2020. godine da bismo sagledali da li može još nešto iz postojećeg budžetskog okvira da se izdvoji i da li ići u namjensko kreditno zaduženje”, rekao je Grabež.

Odbornici su usvojili sve četiri tačke dnevnog reda današnje posebne sjednice: Program korištenja sredstava od naplaćene naknade po osnovu promjene namjene poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe i zakupnine za poljoprivredno zemljište u svojini Republike, Program sufinansiranja proljećne sjetve, Program ublažavanja posljedica izazvanih virusom korona kod poslovnih subjekata i Odluku o oslobađanju plaćanja zakupnine za korištenje poslovnih prostora u vlasništvu grada i oslobađanju plaćanja komunalnih taksa za korišćenje prostora na javnim površinama.

Predsjednik Skupštine Mirsad Duratović rekao je, otvarajući sjednicu, da je saglasnost sa republičkog nivoa za održavanje današnje posebne sjednice dobijena juče u 15.20 časova.

Prethodno je on, u petak, 24. aprila, na sastanku skupštinskog rukovodstva, šefova odborničkih klubova i gradonačelnika rekao da takva saglasnost nakon 15. aprila više nije ni potrebna, ali je isti dan u popodnevnim časovima ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić na konferenciji za novinare u Banjaluci rekla da jeste.

Od 31 odbornika sjednici su prisustvovala 22. Sva tri odbornika starija od 65 godina ispoštovala su zabranu kretanja.

Agencije

Foto: prijedorgrad