Sa popuštanjem mjera Republičkog štaba za vanredne situacije vraća se život u Banje u Republici Srpskoj. Jedna od njih je specijalna bolnica Mlječanica koja početkom maja počinje sa radom.

Ipak, na dosta drugačiji način nego što se naviklo. U sobama će biti po jedan pacijent i to samo onaj koji boravi stacionarno, a dezinfekcija osoblja, posjetilaca i prostorija podignuta je na najveći mogući nivo.

“Generalno pravilo je za sve. Pri dolasku se vrši epidemiološka anketa van objekta bolnice i nakon toga ulazi se u procecuduru prijema u bolnicu. Naravno, svi zaposleni, a takođe i pacijenti, moraju se pridržavati standardnih mjera koje su propisane na nivou RS, a to je da koriste zaštitnu opremu, socijalnu distancu ćemo naravno da provodimo, a to smo prilagodili i kroz terapijske procedure, ići ćemo u manjim grupama”, kaže Mile Čeko, izvršni direktor za Medicinske poslove u specijalnoj bolnici Mlječanica.

Pojačana dezinfekcija objekta i prostora oko njega redovno se vrši od pojave virusa. Završena je i posljednja prije otvaranja bolnice koja je obuhvatila svaki ćošak, kažu oni koji su dezinfekciju i izvršili.

“Danas je urađena jedna pripremna dezinfekcija za ponovni početak rada, znači kompletnog prostora bolnice bolnice i okoline bolnice sa adekvatnim dezinfekcionim sredstvom koje je propisano za ovakve situacije”, kaže Duško Bijelić, glavni medicinski tehničar u specijalnoj bolnici Mlječanica.

Zbog proteklih neradnih dana gubitaka u kasi ima. Problemi će, uz pomoć Fonda zdravstvenog osiguranja koji je stao iza nas, ipak biti prevaziđeni bez većih posljedica, kažu iz Mlječanice.

Prošle godine u ovo vrijeme u specijalnoj bolnici Mlječanica dnevno je boravilo oko 150 pacijenata, danas potpuno drugačija slika. Bungalovi prazni, šetališta bez šetača. Uskoro bi sve to trebalo da se promijeni, odnosno već početkom maja, kada Mlječanica svoja vrata otvara pacijentima.

Iako borba s virusom još uvijek traje iz Mlječanice se pripremaju za nove projekte. Uz podršku Vlade Republike Srpske uskoro kreću sa izgradnjom Spa centra. Naglašavaju da ni jedan njihov radnik nije ostao bez posla, a da su vrijeme u kojem je bio ključ u bravi iskoristili za uređenje enterijera i eksterijera specijalne bolnice.

Izvor: ATV